Stockholms supporterföreningar:

Ingen ska behöva dö för att man hejar poå ett lag

FOTBOLL

Stockholms största supporterföreningar går emot våldet.

På en punkt vill de vara tydliga:

- Firmorna står helt utanför supporterföreningarna, säger Jimmy Wallingstam, ordförande i Black Army.

Foto: STEFAN JERREVÅNG
Tar avstånd Supporterföreningarnas ordföranden Mats Jonsson (Järnkaminerna), Magnus Wilhelmsson (Bajen Fans), Jimmy Wallingstam (Black Army) och Mikael Skogqvist (Smokinglirarna) tar helt avstånd från det våld som följer i fotbollens spår.

Högalidsparken den 29 juli. En man i 26-års åldern slås medvetslös. Just nu vårdas han på Karolinska sjukhuset med mycket svåra skallskador.

- Ingen ska behöva dö för att man håller på ett lag. Det här förstör så mycket för fotbollen, säger Jimmy Wallingstam, ordförande i Black Army.

De fyra ordförandena vill vara tydliga. Det är en liten klick som slåss och de har inget med gemene man på läktaren att göra.

- Även om inte AIK eller IFK Göteborg hade funnits skulle de här grupperna ha slagits, säger Jimmy Wallingstam.

Mikael Skogqvist som är ordförande i Smokinglirarna såg matchen på Råsunda i måndags.

- Ingen av de 18 000 som gick på matchen såg skymten av någon våldshandling, säger han.

Skadar klubbarna

Magnus Wilhelmsson som är ordförande i Bajen Fans håller med. Publiken ska inte vara rädd för att gå på fotboll.

- Vi har inte några problem på läktaren. Det har vi fått bort. Det är personerna som håller på med uppgörelser som måste börja tänka till. Indirekt skadar deras handlingar klubben de håller på, säger han.

Det har inte varit roligt för AIK:s supportrar att gå runt med lagets färger på stan efter den råa misshandeln som några huliganer genomförde.

"Ligister slåss"

- Jag har känt blickarna. Det är väldigt viktigt att folk inser att det inte är AIK-supportrar och Göteborg-supportar som slåss. Det är ligister som råkar samlas kring en klubbtillhörighet, säger Mikael Skogqvist i Smokinglirarna.

Enligt Mats Jonsson, ordförande i Järnkaminerna, är det väldigt få som håller på med våld.

- Av 11 000 på läktaren är det kanske 30-35 personer som sympatiserar med firmorna. Det är i vilket fall som helst inte många promille. Tyvärr smittar det här av sig på oss som är skötsamma. Man blir betraktad som huligan bara för att man till exempel bär en djurgårdströja men det bygger på okunskap. Den stora massan får stå i skamvrån för några få personers gärningar, säger Mats Jonsson.

Svårförklarat

- Det här fenomenet är svårt att förklara. Det är 30-40 personer som står för den här formen av våld resten, 10-20 000 tycker det är avskyvärt och det måste fram, säger han.

Vad kan ni från supporterhåll göra åt våldet?

Erik Thulin