Bajen-ägare i tvivelaktig aktieaffär

Philip Anschutz har problem

FOTBOLL

STOCKHOLM

Avslöjandena om att toppchefer i den skandalomsusade amerikanska teleoperatören Qwest Communications tjänat stora pengar på aktieförsäljningar i det redovisningsfifflande företaget har en koppling till Hammarby fotboll.

Foto: AP
Philip Anschutz äger 25 procent av Hammarby fotboll.

Cheferna i Qwest tjänade motsvarande fem miljarder kronor på aktieförsäljningar 1999-2001 under en period när det nu visat sig att företaget redovisat överdrivna intäkter.

Mest tjänade bolagets största aktieägare, styrelsemedlemmen Philip Anschutz, som drog in nära 1,5 miljarder dollar i en enda aktieförsäljning i maj 1999.

Och det är här Hammarby kommer in bilden. Philip Anschutz är nämligen sedan ett år störste ägare i Hammarby fotboll. Han köpte i augusti förra året 25 procent av fotbollsklubben för 13 miljoner kronor med en option att köpa ytterligare 24 procent för samma summa.

Philip Anschutz var 1995 med om att grunda det bolag som sedermera blev Qwest Communications. Hans bolag Anschutz Investment Company äger fortfarande cirka 18 procent av bolaget.

Qwests aktie föll med som mest 26 procent på Nasdaq i måndags sedan bolaget tvingats dra tillbaka sina resultatprognoser för 2002 och meddelat att det ska skriva om boksluten för 1999-2001.

Aktien har fallit med 89 procent hittills i år och företaget kan stå inför en konkurs.

I det ljuset kan kanske Hammarby ses som en bättre investering för Anschutz även om laget haft det motigt i allsvenskan hittills i år.

TT-Sportbladet