- Min enda svenska idol är Henke Larsson

Zlatan berättar om förebilderna, VM-missen och nytändningen i Ajax

Foto: bildbyrån
PÅ GÅNG Zlatan Ibrahimovic lärde sig mycket av Henrik Larsson under VM. Kunskaperna har bidragit till att Zlatan mognat.
FOTBOLL

AMSTERDAM

I Ajax pratar man om en ny Zlatan. En mognare och mer koncentrerad avslutare – precis så farlig som liraren i den klassiska tröja nummer nio ska vara.

Det kan Ajax tacka Henke Larsson för.

– Jag lärde mig mycket av Henke i VM. Där visade han att han är en av världens bästa spelare. Jag såg upp till honom mer och mer ju längre turneringen varade, säger Zlatan Ibrahimovic.

Henke Larsson skrattar och låter smickrad när han får höra Zlatans beröm.

– Trevligt om man kan bidra med att vara förebild. Zlatan har allt men det har med ålder att göra också. När man mognar får man rätt självförtroende, säger Henke.

Självförtroende har Zlatan alltid haft. Åtminstone utåt sett. Men när målskyttet inte fungerade förra säsongen fick han en tung period med mycket bänknötande, trots att han var inköpt som tänkt stjärna i Ajax.

Kände sig sliten

– De hade nog lite stora krav på mig. Jag var sliten. Hade redan tränat tre månader på det viset med Malmö och fick en ny försäsongsträning. När jag kom in i matcherna kände jag mig inte hundraprocentig, säger Zlatan.

Han överarbetade sitt spel med för många försök att spela snyggt i stället för effektivt. Det accepteras inte i Ajax. Den anfallare som får uppdraget att ligga ensam på topp har bara en uppgift.

– Vi är elva man på planen. Man får balansera det. När det är läge för att dribbla ska man göra det. Annars får man släppa enkelt.

– Det har varit för mycket överarbete tidigare. En anfallare måste göra mål och vara livsfarlig i straffområdet. I Ajax ska jag gå på första stolpen hela tiden, säger Zlatan.

Såg inte Anders Svensson

Mot Senegal i VM skapade han ett skottläge för sig själv och sköt mot närmaste stolpen, men målvakten gjorde en bra reflexräddning.

– Alla säger att jag skulle passat Anders (Svensson), men han kom bakom mig. Jag såg honom inte ens. Jag såg Henke, men han var bakom en motståndare. Hade jag försökt att passa honom hade jag träffat backen.

Vad han kunde gjort vore att ta ett steg till och få bättre vinkel.

– Det kunde jag ha gjort, men det gick så snabbt. Det kunde lika gärna ha blivit mål.

– Det är sånt man lär sig av. Nästa gång kanske jag skjuter mot bortre stolpen, säger Zlatan.

På träningen inför Asterdam Tournament med Ajax, Manchester United, Parma och Barcelona är Zlatan kvar bland de sista på planen. Han nöter avslut.

– Jag är mer koncentrerad under hela träningen. Jag tränar hårt för att bli bättre och jag gillar att träna hårt.

Just koncentrationen på detaljer lärde han sig mycket av Henke under VM.

– Henke gav mig mycket motivation. Han visade sina kämpatakter och hur rutinerad han är. Hundraprocentigt koncentrerad i 90 minuter. Han var professionell, helt enkelt.

– Hans arbete var fantastiskt. Hur han höll i bollen. Jag har aldrig sett Henke spela så bra som i VM, säger Zlatan.

Zlatan är fortfarande ung men som ännu yngre hade han bara en idol – brassestjärnan Ronaldo. Henke Larsson är den förste svenske spelare som Zlatan sett upp till.

– Ja, faktiskt, säger Zlatan.

Vill fortsätta med Henke

Eftersom Henke håller fast vid sitt beslut att sluta med landslagsspel är Zlatan Ibrahimovic en naturlig ersättare.

Men helst hade Zlatan sett en helt annan utveckling:

– Jag hade gärna spelat mer med Henke i landslaget.

– Slutar man, slutar man för gott, säger Henke.

Och lägger till:

– Men man ska såklart aldrig säga aldrig.

Henke och Zlatan på topp i EM 2004 låter inte så dumt.

...och kärleken är definitivt besvarad

Stefan Alfelt