I Amsterdam är det Zlatan som gäller

FOTBOLL

AMSTERDAM

Zlatan är Zlatan.

Ibrahimovic behövs inte i Amsterdam.

Ajax idol heter Zlatan och inget annat.

med mål i sikte Nu har Zlatan hittat målsinnet. I går nätade han för fjärde matchen i rad - till på köpet mot självaste Manchester United. "Jag har aldrig tidigare sett honom så koncentrerad och så enkelt spelande", skriver Sportbladets Stefan Alfelt.

I går presenterade han sig på nytt. Borta är den överarbetande bolltrollaren som hellre gjorde något snyggt än något bra. När han sänkte Manchester United med sitt 2-0-mål tände fansen bengaliska eldar på läktare som exploderade i orkanartade ovationer.

Tron är tillbaka

I Amsterdam är tron på Zlatan definitivt tillbaka.

En effektiv Zlatan är också en tidigt utdelad julklapp till Sveriges förbundskaptener Tommy Söderberg och Lars Lagerbäck. Han är vår störste anfallstalang på väldigt länge, kanske den störste någonsin, men som alltid är talang värdelös om man inte lär sig hur man ska utnyttja den.

Jag har följt Zlatan ganska tätt sen han debuterade i Malmö FFs A-lag 1999 och jag har aldrig tidigare sett honom så koncentrerad och så enkelt spelande som när han blev matchhjälte mot Manchester United.

Det dröjde till slutminuterna innan han bjöd på ett cirkusnummer för publiken och då blev Phil Neville så förbannad över att ha blivit bortgjord att han drog ner Zlatan med en hård spark rätt över hälsenorna.

Innan dess hade Zlatan tagit emot bollen och utnyttjat sin storlek och bländande teknik för att hålla bort huggande mittbackar. Han lyckades nästan varje gång och rullade sen enkla effektiva passningar till sina medspelare.

Inget glitter för glittrandets skull men så otroligt mycket mer imponerande eftersom de huggande mittbackarna hette Rio Ferdinand och Laurent Blanc. Zlatan vann betydligt fler dueller mot de två världsnamnen än han förlorade.

Lärde sig mycket av Henke

Zlatan pratar om att han lärde sig enormt mycket under VM genom att se och lära av Henke Larssons professionella inställning. Det sköna är att det inte bara är prat. Zlatan är en annan spelare i dag än när han för ett år sen såg sig själv som 82-miljonersstjärnan som kunde dribbla av hela världen.

Det var kul att se honom mot United. Faktiskt rentav underbart därför att en mogen Zlatan kan bli ett enormt lyft för svensk landslagsfotboll. Han är fortfarande väldigt ung men han spelar i en klubb som inte ser ungdom som något hinder. Ajax spelar emellanåt med ett halvt juniorlag. Zlatan är bara 20 år men det finns sju som är yngre än honom i truppen.

Kan bli en krigsförklaring

Att han hamnar i bråk är såklart inte bra. Att fälla kommentarer om David Beckhams fru är inte smart. Den dag Zlatan spelar en viktig match mot Manchester United eller engelska landslaget kommer den brittiska pressen aldrig att missa chansen att dra fram den här lilla incidenten och blåsa upp den till en ren krigsförklaring.

Att spela tufft accepteras av alla på den här nivån. Snack och psykningar vinner man inget på.

Stefan Alfelt