- Nu spelar Zlatan som nummer nio ska spela

Ajaxtränaren Ronald Koeman nöjd med svenskens säsongsinledning

FOTBOLL

AMSTERDAM

När man vandrar runt på Amsterdam Arena rör man sig i vad klubben kallar för Ajax värld.

En värld full av historiska framgångar.

En värld som andas Johann Cruyffs genialitet, Marco van Bastens fantastiska målsinne, Edgar Davids spelsinne, Patrick Kluivert, Bergkamp - listan på världsspelare som gjort Ajax stort innan de lämnat för att göra större klubbar ännu större kan göras nästan hur lång som helst.

- Det är därför publiken buar ibland. De är vana vid framgång. Att Ajax vann Champions Leaugue 1995/96 är kvar i minnet och man vill att vi ska bli lika bra, säger Zlatan Ibrahimovic.

Förra säsongen vann ett rekordungt Ajax i princip allt utom någon av europacuperna. Med liga- och cupguldet föddes på nytt hoppet om att klubben är på väg mot en ny storhetstid.

- Man måste inse att ett holländskt lag alltid riskerar att en storklubb från utlandet kommer med en massa pengar och köper upp våra spelare. Vi har inte tre-fyra år på oss att skapa ett lag, säger tränaren Ronald Koeman.

Trots att Ajax är ett stort företag som omsätter en miljard kronor, har klubben blivit en fostrarklubb som matar de riktigt stora klubbarna med färdiga superstjärnor.

Zlatan - ett spekulationsköp

Man kan mycket väl vinna Champions League ett och annat år, men i längden är en storklubb i ett land av Hollands storlek chanslös ekonomiskt mot toppklubbarna i Spanien, Italien och England.

Zlatan är ett spekulationsköp.

Med prislappen på strax över 82 miljoner kronor är han den dyraste spelare Ajax någonsin har köpt, och klubben räknade naturligtvis med att dra nytta av honom som spelare några år för att därefter sälja honom vidare för en mångdubblad summa.

Därför gnuggar många händerna över hans inledning den här säsongen med mål i fyra matcher i rad med fredagens avgörande mot Manchester United som spets.

- Det är ingen stor skillnad på Zlatan i år jämfört med förra året, men det finns en ny aspekt. Hans semester efter VM tror jag var väldigt bra, för då fick han fick tid att tänka igenom en del.

- Han har ändrat sitt sätt att spela. Han är aggressiv på ett positivt sätt. Han spelar för laget och mot United såg jag honom spela som en spelare med nummer nio ska göra, säger Ronald Koeman.

Spelar mer för laget nu

Mot Manchester United spelade Zlatan effektivt.

- Han är mer lagspelare än tidigare. Det är viktigt. Det finns ingen diskussion när det gäller hans kvalitet därför att han är en fantastiskt talangfull spelare. Men han behöver inte alltid göra det vackraste med bollen, säger Ronald Koeman.

I kväll inleder Zlatan förmodligen ändå med att sitta på avbytarebänken mot Barcelona. Därför att Ronald Koeman också vill hålla igång 20-årige Zlatans två år yngre konkurrent Mido.

Zlatan och Mido blev snabbt kompisar när de kom till klubben förra sommaren.

De spelar nästan likadant, de är faktiskt lika till utseendet på håll och båda kör Ferrari. Polare som tillsammans kan bjuda på otroligt bra fotboll.

Kompis med konkurrenten

- Mido köptes som kantspelare men han vill inte spela där. Han funkar bättre som anfallsspelare, säger Zlatan som gärna hade sett ett skifte när det gäller Ajax spelsystem.

Vid sidan av fotbollen hänger de två inte ihop lika mycket.

- Mido har gift sig. Då vill jag inte komma och störa, säger Zlatan.

Som är singel i en stad där det vimlar av snygga tjejer.

- Det är ingenting på den fronten. Det är så mycket fotboll att man inte hinner med. Man får ta det som det kommer, säger Zlatan.

Stefan Alfelt