Bajen har erövrat Belgrad

Simon Bank: Men det är inte någon som darrar

FOTBOLL

BELGRAD

Det verkar inte finnas ett enda känt folkslag som inte någon gång i historien erövrat den här fantastiska staden Belgrad.

Skulle möjligen vara hammarbyare i så fall.

Och det känns inte som att stan darrar nu heller.

En jugoslavisk journalistkollega kommer fram och pratar om Stockholm.

- Luften där" det var som att dricka rent vatten, säger han. Du vet, här gäller inte EU:s regler mot föroreningar och avgaser.

Det märks.

Luften i Belgrad är som att dricka" ren bensin. Och i det glas- och stålfräscha rum där Partizan pressat in 75 journalister och sju tv-bolag för en presskonferens är luften, om möjligt, ännu sämre. Det är som att äta nikotin med sked.

Belgrad är ingen stad för känsliga lungor.

Men det finns också annat i luften, sådant som inte är cancerogent.

Som optimism.

Bygga om - bygga nytt

Partizan har invigt ett sportcentra i världsklass, med fem fantastiska gräsplaner, 18 lägenheter, gym och (snart) ett par plastgräsplaner på en liten yta halvannan mil från centrum. Stadion ska byggas ut och få tak, och förra säsongen vann klubben ligan med större marginal än något annat lag i Europa.

I fotboll, precis som allt annat, är Belgrad på väg att bygga om, bygga nytt. Med historien i bakfickan.

Allt annat är omöjligt. Vackra, bubblande, vänliga Belgrad är Europas tredje äldsta stad (efter Rom och Aten), men de senaste 2000 åren har präglats av konflikter och krig. Romare, kelter, turkar, österrikare, amerikaner - alla har varit här. Under 2000 års tid har ingen serb som levt en normal livstid klarat sig från att uppleva ett krig på nära håll.

Det senaste sitter i väggarna.

Fuck you, Americans

Bombhålen efter Natos bomber finns kvar, polishus och arméhögkvarter ligger fortfarande i ruiner. När Hammarbys spelare går en guidad tur genom stan och får information på engelska ropar ett gäng tonåringar på håll:

- Fuck you, Americans!

En nyttig lektion.

I kväll kan Bajen få nästa.

Partizan hade bollen i 90 minuter uppe i Stockholm, och siktar på att ha den

i minst 95 minuter i kväll.

Teknik, rutin och skicklighet talar för att Hammarbys första Europacups-äventyr är slut vid elvasnåret i kväll. Vad talar för?

Taktiken, möjligen. Hammarby spelade helt rätt hemma, med reservation för bristande aggressivitet i defensiven och lite slarvigt passningsspel offensivt. De kommer att spela likadant i kväll, sista träningen inriktades helt på snabba omställningar med ett-två tillslag.

De såg ut att ha roligt, men passningsspelet var sådär.

En förklaring var att ett åskoväder piskade ner regnet över hela Partizan Stadion. Regnet gjorde planen våt och svår att spela på.

Men det blev lättare att andas, det blev det.

Simon Bank