Fredrik den LILLE och Peter den STORE

Helt olika - men med en gemensam uppgift: Vi kan gå vidare, bara vi sätter dit chanserna

FOTBOLL

BELGRAD

En stor, en liten. En högerfotad, en vänsterfotad. En skoltrött, en läkarstudent. En svensk, en norrman.

En uppgift.

- Vi har allt att vinna här, säger Peter Markstedt och Fredrik Winsnes.

Foto: JAN JOHANNESSEN
Fredrik Winsnes och Peter Markstedt diskuterar taktik inför mötet med Partizan.

Den jugoslaviske guiden rabblar årtal, erövringar, krig och nya krig i ett rasande tempo. I Belgrads hjärta, den gamla stan där romarna hade sitt militära läger, står ett 30-tal svenskar och lyssnar.

En del intresserat, som Fredrik Winsnes. Andra förstrött, som Peter Markstedt.

- Jag tycker inte sådant där är så kul, säger Peter. Det där är mer för "Winsa", han är den intellektuelle i laget.

"Winsa", playmakern som är så kort att medspelarna till och med valt att förkorta hans efternamn, ler snett.

- Det är intressant. Vi lär oss lite om historia och olika saker och ting, säger han.

Ante ska göra en kanonmatch

Fredrik Winsnes och Peter Markstedt är så olika som två fotbollsspelare rimligen kan vara, men de trivs ihop och de har ett gemensamt mål.

Aldrig har det varit så tydligt som i dag.

Hammarby ska överleva i Champions League-kvalet - vinna mot Partizan och ta Hammarby till ett möte med Bayern München.

Sportbladet tog en pratstund med Peter den store och Fredrik den lille för att ta reda på hur det ska gå till.

- Det är bara en del faktorer som måste stämma, några spelare som ska lyckas. Ante (Covic, målvakten) måste göra en kanonmatch till exempel, säger Fredrik Winsnes.

- Det gäller att vi inte får panik bara för att tiden går, för chanserna kommer att komma. Även om vi släpper in ett mål så räcker det att göra ett för att få förlängning. Om vi gör en bra match så har vi väldigt mycket att hämta, så är det bara, säger Peter Markstedt.

I Stockholm blev det 1-1, i en match där Hammarby backade hem på egen planhalva för att satsa på snabba omställningar. Partizan hade ett bollinnehav på 65 procent, och enligt tränaren Ljubisa Tumbakovic satsar de på att ha ännu större bollinnehav i kväll.

- De är inte så svårlästa, om man säger så. Undantaget skulle vara om de chockade med en långboll då, säger Peter Markstedt.

- Jo, det är ungefär som vi. Om vi har bollen och kan slå en tiometersboll så gör vi inte det om vi kan slå en på 70 meter istället, fyller Winsnes i.

Det har väl med självförtroende att göra?

- Ja, har man bra självförtroende så vågar man hitta på lite annat. Men mot ett sådant här lag gäller det att få upp bollen snabbt. Det blir säkert samma matchbild som senast, men jag tycker att vi var farligare än dem senast, säger Markstedt.

- I Norge hade många sagt att vi var det bättre laget i den matchen. Vi hade fler chanser, säger Winsnes.

Tusen saker skiljer dem åt

Båda två är verbalt begåvade, lika vårdade som de är i sitt spel på fotbollsplanen. Tusen saker skiljer dem åt (13 av dem är kilon, 17 av dem är centimeter), men det finns också saker som är lika. Ingen av dem hade gjort några landskamper på pojk-, junior- eller U21-nivå innan de blev stjärnor i högsta serien.

Peter Markstedt nådde dit först när han tog steget upp till anfallet.

Och han utvecklas fortfarande.

- Jag tycker själv att jag har blivit bättre på vissa saker, men det finns fortfarande mycket kvar att lära. Det är en skön känsla.

Du har blivit bättre på att ta dig till egna avslut i år.

- Ja, förra året var det mer att jag gjorde den första löpningen eller bäddade för andra. Jag har lärt mig mer och mer var jag ska ta vägen i boxen.

Spelfördelaren Winsnes gjorde i och för sig Hammarbys mål mot Partizan på hemmaplan, men det ska inte ses som en trend.

Han gör nämligen inte mål.

- Jag har gjort sju mål i elitserien i Norge på fem år. Jag är ingen målskytt, men om det kommer lägen så varför inte. Jag skulle önska att jag vore en bättre spelare i motståndarnas straffområde, men jag känner mig inte alls trygg där, säger han.

Trygghet - en bristvara

Trygghet har blivit en bristvara i hela laget. Svenska mästarna slåss i botten av allsvenskan, de har åkt ur svenska cupen och de är illa ute i Champions League-kvalet. Men Peter Markstedt och Fredrik Winsnes sitter bekvämt tillbakalutade i en soffa på spelarhotellet i Belgrad och pratar avslappnat om motgångarna.

Det är ingen kris.

Åtminstone känns det inte så.

- Visst, det är stor skillnad mot förra året. Då flöt det bara på. Samtidigt vet vi vad vi kan, det gäller bara att få ut max i matcherna, säger Markstedt, och fortsätter:

- Kollektivet har alltid varit vår styrka, och vi har fortfarande roligt tillsammans. Jag tycker att vi kommer mer och mer.

I kväll måste Hammarby spela bättre än de gjort tidigare i år, annars är Europa-äventyret över. Och Peter Markstedt verkar trivas i Europa.

- Man känner sig lite proffsig när man kommer ut så här. Vi bor på fint hotell, och har alla de bästa möjligheterna att förbereda oss, säger han.

I förmiddags checkade Markstedt och hans lagkamrater ut från sitt hotell i Belgrad.

Men de är fortfarande kvar i Champions League-kvalet.

- Vi kan gå vidare. Det är väldigt sällan ett lag går ifrån en match utan att ha producerat en enda målchans, säger Fredrik Winsnes och knäpper händerna bakom huvudet.

- Det gäller bara att vi sätter de vi får.

Winsnes vs Markstedt

Simon Bank