Ilskna fans mötte Ronaldo

Tillbaka i Italien efter VM-succén - då väntade supportrarnas vrede: Han är en svikare

FOTBOLL

Blir alla tiders spelarövergång klar redan i dag? Eller är det hela bara ett utspel för att sätta press på den egna klubbledningen?

Ryktena om Ronaldos övergång från Inter till Real Madrid håller på att bli en rejäl fotbollssåpa.

- Ronaldo spelar bara vidare i Inter om han tvingas till det, säger hans agent Alexandre Martins.

Foto: AP
Inters supportrar väntade på lagets anfallsstjärna Ronaldo vid hans ankomst till Milano - och han fick ett hett mottagande. Han möttes av banderoller som "Otacksamme Ronaldo" efter alla rykten om en flytt till Real Madrid.

I måndags sades det rent ut av Ronaldos agent Alexandre Martins.

Brassestjärnan var på väg "hem" från Rio de Janeiro till Milano bara för att meddela Inters klubbledning: "Jag vill bli såld!". "Ronies" flytt till världens bästa klubb och lagkamrater som Zidane och Figo tycktes vara en tidsfråga.

- Han vill hitta tillbaka till spelglädjen igen och hoppas hitta den i Real Madrid, säger hans agent Alexandre Martins.

- Att lämna Inter är ingen otacksam handling. Han är ett proffs och måste tänka på sin framtid. Det är sant att Inter och Inters fans tålmodigt väntat på att hans skador skulle läkas. Men det är också sant att han spelat trots att han var skadad, tillade Ronaldos pressansvarige Rodrigo Paiva.

Nu återstod i princip bara att riva kontraktet - det gäller till 2006 - och att få plats med den gigantiska övergångssumman på en prislapp. Det har talats om att Inter skulle kräva en miljard - medan Real Madrid satt ett pristak på motsvarande 600 miljoner kronor. Jättesummorna vid samma klubbs köp av Zidane (750 miljoner) respektive Figo (600) skulle hursomhelst förpassas till rekordböckernas fotnötter.

"Ronaldo återvänder, men han kommer inte att packa upp sin resväska", sa en typisk rubrik i Gazzetta Dello Sport i måndags. Samtidigt kom uppgifter från Madrid att Real redan börjat förhandlingen om en försäkring av Ronaldo värderad till 40 miljoner euro per år.

Men i går kväll presenteras en ny episod i något som under månaden efter VM blivit toppfotbollens starkaste story - Rivaldos och Rio Ferdinands respektive övergångar är vid jämförelse rötmånadshistorier.

Missnöjda fans

Det började som förväntat: När Ronaldo landade på Malpensa-flygplatsen utanför Milano klockan 15.41 i går eftermiddag - mött av media och ett 100-tal missnöjda Interfans med banderoller textade "otacksamme Ronaldo" - åkte han direkt till Inters VD Rinaldo Ghelfi. Presidenten Moratti är nämligen på semester mitt i den rådande stormen, också det en krydda i sammanhanget.

Men Ronaldo var uppenbarligen inte inställd på att i första hand framföra någon önskan om försäljning. Utan snarare på att berätta vad i Inter han är missnöjd med.

- "Ronie" är inte här för att bli såld, utan för att lösa några problem, han vänder inte Inter ryggen, sa nu plötsligt Paiva.

Italienska media presenterade genast tre tänkbara orsaker till Ronaldos kritik:

1) tränaren Hector Cuper, som gjort misstaget att inte särbehandla "Fenomeno" och dessutom satte honom på bänken i flera serie A-matcher förra säsongen.

2) Fystränaren Alfano, som enligt Ronaldo felbehandlat den sistnämnde efter hans allvarliga knäskador 1999 och 2000.

3) Ronaldo känner sig sviken av ett Inter som enligt honom inte försvarat att han valt att rehabilitera sig i Brasilien och på Mallorca, istället för i Italien - detta har av italienska ryktesspridare setts som ett sätt för Ronaldo att kunna leva ljuva livet parallellt med återhämtningen.

Så långt tycktes det alltså som om de omedelbara planerna på en flytt tillbaka till La Liga i Spanien hade skrinlagts. Något som också stämde väl in på faktumet att superstjärnans hustru, fotomodellen och fotbollsspelerskan Milene Dominguez, tidigare på dagen meddelat sin Milanoklubb Fiammamonza att hon blir kvar även den kommande säsongen.

Ytterligare svalnade övergångsryktena när skvallret meddelade att Real - en klubb med nära två miljarder i skulder - påstods ha sänkt sin maximala transfersumma till 25 miljoner euro plus spelaren Morientes.

Men samtidigt, på andra håll i fotbollseuropa, smiddes planer som understryker att de klagomål som Ronaldo levererade till Ghelfi ändå bara är en av många bitar i det här uppenbarligen mycket svårlagda pusslet.

I Madrid skrev sporttidningen "Marca": "Real är så övertygade om att Ronaldo snart är deras att de redan förberett en presentation av honom till i morgon (det vill säga onsdag)". Att man ändå ligger lågt beror på "icke agressions-pakten" mellan de två storklubbarna, påstods det vidare.

"Ronaldo ej till salu"

I Rom meddelades det ungefär samtidigt att Inter gjort en förfrågan till skuldtyngda Lazio gällande deras argentinske forward Hernan Crespo. Om man i så fall tänkt honom som ersättare till eller partner bredvid Ronaldo var upp till var och en att gissa.

President Moratti i Inter har dock aldrig vikit från sin pondusfyllda post.

"Ronaldo är inte till salu, han kommer absolut inte att säljas" har Moratti sagt ända sedan försäljningsryktena uppstod under fotbolls-VM i juni.

- Varje gång han är i Brasilien blir det förvirring. Jag tror inte ett dyft på det där förrän jag mött honom öga-mot-öga, fortsatte Moratti.

Moratti och Ghelfi har också uppenbart skickat fram Hector Cuper och fått denne att offentligt understryka hur central Ronaldo är för Inters framtid:

- Det är en lögn att jag velat bli av med Ronaldo. Vi har byggt laget kring honom och kommer definitivt att fortsätta med det. Även när han spelar på 70% av sin förmåga är han bäst i världen. Jag vill att han ska stanna, sa Cuper i förra veckan.

För utomstående kan det tyckas märkligt om coach Cuper ens tvivlat på Ronaldos kapacitet. Men då ska man komma ihåg att Ronaldo dels varit skadad i flera omgångar - han var borta i över ett år från ligafotbolen - dels att Cuper är från Argentina, Brasiliens ärkerivaler. "Han (Cuper) är en argentinare och såna fattar nästan aldrig hur vi brassar tänker", har Ronaldo exempelvis sagt i en intervju.

En sak är helt klar: Inters fans har inte litat en sekund på löftena från Moratti, Ghelfi och Cuper. Även supporters av ett rikt topplag vet att det numera är Mammon som regerar i fotbollen. Och vem tackar nej till en miljard för en skadebenägen spelare, inte helt purung, som en gång köptes från Barcelona för en fjärdedel av den summan?

Hårda ord på internet

Men ännu mer cyniska har Inters fans varit mot huvudpersonen själv.

Banderollerna på Malpensa-flygplatsen - som för tydlighetens skull målats i grönt på gult tyg - var mycket snälla i jämförelse med inläggen på klubbens många fansajter på internet.

"Svikare", "Legosoldat", "Judas" - alla elakheter som brukar användas mot "svikande" fotbollsstjärnor har tagits till. Man menar att de lidit och stöttat Ronaldo under och förbi hans svåra skador. När de nu ska få glädje av honom, då sticker han!

Ronaldo själv har i förhållandet till fansen hittills nöjt sig med att konstatera: "atmosfären i Milano verkar inte helt vänlig". En kandidat till utnämningen årets underdrift.

Däremot så har han på sin egen hemsida (www.r9ronaldo.com) uttryckt sin stora respekt för Zidane.

Ronaldo skriver: "Vem vet, en dag i framtiden kanske vi spelar ihop".

I dag träffas till slut Ronaldo och president Moratti. Då kanske Ronaldos längtan till Zinedine snabbas på påtagligt.

Eller så handlar samtalet mest om vad som ska hända med Hector Cuper.

Talesman Paiva, gårdagens huvudperson, gjorde inte precis saker tydligare genom att sent på tisdagskvällen till spanska Radio Marca säga: "Ronaldo är inställd på att flytta till Real, absolut."

Det är svårt att i dag ens gissa vad som händer härnäst i sommarens bästa fotbollssåpa.

Har vunnit VM-guld både 1994 och 2002

Lars Nylin ([email protected])

ARTIKELN HANDLAR OM