Driver ni med oss, kaptener?

Asper har varit darrig och håller inte landslagsklass just nu

FOTBOLL

MALMÖ

Driver herrar Lagerbäck och Söderberg med oss?

Dom håller oss i spänning och låter oss spekulera i vilka som ska få vara med i landslagsgruppen och sen har dom sina små Oscarsgalor där dom kan njuta av förvirringen de skapat.

And the winner is...trumvirvel - och ur ett vitt kuvert dras namnet på den lycklige vinnaren: MATTIAS ASPER!

Foto: ulf nylén
är det sant? Mattias Asper blev lika överraskad som alla andra när Lars & Tommy tog ut honom till Rysslandsmatchen.

Frågan är om inte detta var den ultimata blåsningen. Mest förvånad av alla verkar nämligen Mattias Asper själv vara. Han vet att han inte presterat vad som förväntats av honom i Malmö FF och så plötsligt är han landslagsman, med i bilden för att slåss om en plats i det väntade EM-kvalet.

Jag tar tillbaka det jag skrev tidigare. Allra mest förvånad måste självklart Lee Baxter vara. Han som fick höra sin tränare Tom Prahl säga att han varit en av allsvenskans bästa målvakter under våren och som sen petades för en halvmiss.

Asper har varit darrig

Baxter har precis som alla kunnat konstatera att Mattias Asper varit darrig och släppt in billiga mål. Men enligt förbundskaptenerna håller alltså denne med sina insatser själv missnöjde ersättare landslagsklass.

För Sundsvalls duktige Fredrik Sundfors och Göteborgs Bengt Andersson är uttagningen av Asper ett misstroendevotum. Budskapet blir att dom är duktiga nu - men de är inget att satsa på i längden.

Underligt är det. Lika underligt som att Rade Prica genom att byta från Helsingborg till Hansa Rostock går rätt in i A-truppen mot Ryssland utan att ha gjort en enda tävlingsmatch som utlandsproffs.

Förbundskaptenerna Lagerbäcks och Söderbergs uttagningar är inte logiska - men det behöver de heller inte vara.

Lagerbäck och Söderbergs jobb är att ta ut de spelare de tror ska kunna skapa resultat. Om de sen spelar bra eller inte ens kanske spelar alls i sina klubblag kan förbundskaptenerna strunta i bara de själva tror på de man väljer. Det brukar kallas fingertoppskänsla det som oftast är ren tur när chansningar går hem.

Alla är förbundskaptener

När ett landslag tas ut är alla fotbollsintresserade sin egen förbundskapten. Alla har sina favoriter som naturligtvis skulle ha varit med och alla kan plocka bort fem-sex föredettingar eller värdelösa ur den presenterade truppen som gäller.

Jag hävdar absolut inte att Asper eller Prica är värdelösa.

Tvärtom. Det är två spelare med mycket stor potential men dom har inte visat landslagsklass som motiverar uttagningarna just nu. Men för att resonera med samma ologiska logik som förbundskaptenerna vore mitt val till målvakt mot Ryssland Andreas Isaksson.

Isaksson har kapaciteten

Att han är petad i Djurgården är en tillfällighet. Om någon ung svensk har kapacitet för att bli en blivande världsstjärna så är det Isaksson. Han borde varit med i truppen och han borde ha fått stå. Magnus Hedman mår bäst av att få koncentrera sig på att ta en plats i Celtic.

Och sen hade jag gärna sett att Alexander Farnerud belönats med en A-plats för sin fenomenala säsong. Niklas Skoog? Självklart! Marcus Lantz försvann alldeles för snabbt igen. Bojan Djordjic - om han själv får välja. Eller varför inte...

Stefan Alfelt