Visa att du är Henkes efterträdare

FOTBOLL

Aerostar heter det svenska landslagshotellet här i Moskva.

Mycket lämpligt eftersom det är här och nu som vår näste stjärnforward ska visa att han är flygfärdig och tänker bli något mer än bara lovande.

Dags nu, Zlatan! Dags att fylla den lucka som Henrik Larsson lämnat efter sig.

Zlatan Ibrahimovic vandrar omkring på gräset utanför det stora hotellet - byggt 1991 med 413 rum, av hög men icke lyxkvalitet, med rumsservice dygnet runt och med en restaurang (Borodino) som två gånger utsetts till denna stora stads allra bästa - och att Zlatan är nöjd med tillvaron går inte att ta fel på.

I Ajax får Zlatan nu i varje fall spela mer än han gjorde förra säsongen, och i söndags var han under sina 21 minuter med om att föra Ajax från 1-1 till 3-1 mot Utrecht.

Svår bortamatch mot Lettland

Ett myller av små lampor som glittrar i träden får en att tänka på jul, men innan det gått så långt ska inte bara en träningslandskamop avverkas mot Ryssland på onsdag utan också två matcher i kvalet till Portugal-EM 2004. Till att börja med den luriga bortamatchen mot Lettland, lördag två och en halv vecka.

Till den kommer ett svenskt landslag utan tre av de senaste årens största stjärnor - de skadade Patrik Andersson och Fredrik Ljungberg plus den landslagströtte Henrik Larsson.

Jakobsson given mittback

Andreas Jakobsson har redan inmutat "Bjärreds" mittbacksplats, och som vikarie för Ljungberg finns både gamla alternativ (Magnus Svensson/Niclas Alexandersson) och mer spännande nya (Pontus Farnerud/Kim Källström).

Mer oroligt, eftersom det är en bestående förändring, är det då med hur anfallet ska formeras.

Med Kim Källström i truppen är Zlatan inte längre yngst, men han är fortfarande bara 20 år. 21 blir han i oktober, veckan innan EM-kvalet mot Ungern, men på den ombyggda Lokomotivstadion på onsdag kväll är ungdom inte längre någon förklaring att komma dragande med om han skulle misslyckas.

Ryssarna har nämligen tre forwards som alla är yngre än Zlatan och som alla fick speltid i VM: Lokomotivs Ruslan Pimenov (135 min.) fyller 20 i september, Zenits skytteligaledare Alexander Kerzjakov (9 min.) fyller 20 i november och Spartaks Dmitrij Sytjov (136 min.) fyller 19 i slutet av oktober.

Dags att inse att du börjat bli gammal, Zlatan!

Ibland brådskar det faktiskt lite mer än vanligt, även om man här i Ryssland har ett talesätt som lyder: "Varför denna brådska? Det brinner ju ingenstans."

Den svenska fotbollens 90-tal var fylld av effektiv anfallsfotboll och längst fram avlöste stjärnorna varann.

Tomas Brolin, Martin Dahlin, Kennet Andersson, Henrik Larsson...

När så två man samtidigt hittar sitt livs toppform - som Dahlin och Andersson därborta i USA sommaren -94 - ja, då uppstår ljuv musik.

Vem spelar jämte Zlatan?

Zlatan får naturligtvis spela, men vem som får den andra anfallsrollen är mer osäkert. Andreas Andersson borde få chansen, eftersom Marcus Allbäck inte hade något lyckat VM och inte heller börjat särskilt bra i Aston Villa.

Dagens träning ger besked.

Länge sen jag besökte Moskva senast. Har, när jag tänker efter, nog inte skett sen 1984 då Ulf Bengtsson så sensationellt finalbesegrade polacken Andrzej Grubba och vann EM-guld i pingis.

Det mesta är förändrat till det bättre men mycket är sig också likt: paradgatan Leningradsky Prospekt är lika bred som tidigare och det är inte bara vi sportjournalister som har visumproblem.

I veckan vägrade den ryska regeringen att ge Dalai Lama visum till det höstbesök som skulle ha varit hans första officiella sen Sovjetunionen kollapsade.

Motivet: Dalai Lama blandar politik och religion i så hög grad, att det är oacceptabelt för Kina - och därmed även för Ryssland.

Till sist anser jag, att taxiväsendet i Moskva åter bör regleras. Man blir ju lurad hela tiden.