Chocken för Celtic

Drömmen om Champions League krossades i Schweiz

FOTBOLL

Ett misstag av Johan Mjällby och en miss av Henke Larsson - sen var Champions League-drömmen över.

Ett mycket tungt bakslag för Celtic och deras svenska stjärnor.

Foto: REUTERS
STEGET EFTER I SCHWEIZ En markeringsmiss från Johan Mjällby och en missad målchans av Henrik Larsson betydde obönhörligt respass från Champions League.

Dagen innan, i en intervju med Evening Times, fick mittbacken Johan Mjällby frågan om han räknade med att Celtic skulle klara FC Basel och nå Champions League.

Han svarade med hjärtat.

- Allt annat skulle vara en massiv besvikelse.

24 timmar senare lämnade Mjällby och kompani St Jakob Stadium med tunga steg. Förlust med 0-2, Basel vidare på fler bortamål och skottarnas dröm var över för den här gången. Managern Martin O"Neil försökte förklara misslyckandet.

- Jag är väldigt besviken men vi spelade helt enkelt inte tillräckligt bra i första halvlek, sade han på presskonferensen.

Tappade markering

Redan efter 22 minuter stod det 2-0 till Basel. Vid första målet tapppade Johan Mjällby markeringen på Christian Gimenez.

- Vi spelade med fyra man i försvaret, men det hjälpte inte. De gjorde mål ändå, suckade Martin O"Neil.

Henrik Larsson hade en gyllene chans att ta Celtic vidare men hans nick smet tätt över.

Ropade på straff

I andra halvlek var Celtic nära ett mål men fick aldrig in bollen. Vid ett tillfälle ropade Celtic-spelarna på straff när en Basel-försvarare fick bollen på handen men svenske domaren Anders Frisk - som fick goda recensioner efteråt - valde att fria.

- Ärligt talat såg jag inte vad som hände, menade O"Neil.

På tal om straff, vid första mötet missade Henke Larsson en straff. Om han slagit den i mål hade Celtic varit i Champions League.

Nu får svenskarna koncentrera sig på Uefacupen och skotska ligan vilket de inte - får man förmoda - är särskilt nöjda med.

Speciellt inte den nyligen ditflyttade landslagsmålvakten Magnus Hedman som på nytt satt på bänken.

Robert Laul