SVERIGES BÄSTA FANS

Stefan Rehn hyllar listettan Järnkaminerna: Med dem blir varje match en slags fest

FOTBOLL

Djurgården är just nu Sveriges bästa fotbollslag.

Inte nog med det.

De har även Sveriges bästa stöd från läktaren.

- Helt rätt. Ser man över hela säsongen har våra fans varit överlägsna, säger Stefan Rehn i Djurgården.

Foto: ulf höjer

"Vi é från Stockholm, från Stockholm Stadion...". Har ni varit på fotboll i år och sett Djurgården spela har ni hört denna ramsa. Ni har inte kunnat undgå den. Järnkaminerna, Djurgårdens supporterförening, är Sveriges bästa klack, hemma som borta.

- Det var faktiskt kul för de är oerhört viktiga för oss. Det finns inget negativt med ett stort stöd i ryggen och även när vi förlorat har de stått och skrikit att de älskar oss. Man får en extra kick av dem när man spelar. Varje match blir en slags fest, säger Stefan Rehn.

Över 4 000 supportrar åkte till Köpenhamn och runt 1 600 tog sig till Dublin. Sundsvall fick besök av flera tusen Järnkaminer under "Invasionen" som genomförs en gång per år.

- Det var helt grymt i Köpenhamn. De är otroliga under bortaresorna, säger Stefan Rehn.

Mer fanatiska i Turkiet

Stefan Rehn har med sina 36 år upplevt många matcher och sett en mängd klackar från planen. Järnkaminerna i alla ära, men det finns mer fanatiska supportrar.

- I Turkiet. De har inte lika bra tifo men de är 40 000 på läktaren. En skillnad är deras samtrimmade sånger. I Galatasaray och i turkiska landslaget kör de först en läktare, sen den andra, sen den tredje, för att avsluta med att alla läktare sjunger samtidigt, säger Stefan Rehn.

Det är även skillnad på supportrarnas sätt att stödja sina lag.

- De står i timmar på läktaren innan match. Turkiska lag har alltid varit bättre på hemmaplan - så där ser man vad publiken betyder, säger Stefan Rehn.

Med det har inte bara varit positivt stöd från läktaren i år. Inkastade bengaler under derbyt mot Hammarby kunde ha kostat laget sex poäng.

- Då var man inte så glad. Tänk om vi förlorat sex poäng? Då hade hela året varit förgäves men hur man ska komma till rätta med problemet vet jag inte. Man måste ta hjälp av supportrarna. De kan kanske få bort de här personerna från insidan och jag vet att Järnkaminerna jobbar med det här. Det är svårt och ingen enkel lösning finns, säger Stefan Rehn.

Men kan Järnkaminerna vara till någon hjälp i jakten på guldet?

- De har ju redan hjälpt oss under hela säsongen och de kommer så klart vara med till slutet, säger Stefan Rehn.

Djurgårdssupportern Tommie Arvidsson blev glad men inte så förvånad över juryns beslut.

- Det är klart det är skönt att vara bäst, säger han.

Hur har det blivit så här?

- Vi har haft framgång i laget vilket så klart haft en viss betydelse. Vi har ett enormt engagemang som spänner över både stå- och sittplats samt att vi har ett bortastöd som inte går att hitta hos någon annan klack i Sverige, säger Tommie Arvidsson.

Hur ska ni hålla i det här?

- Vi kommer jobba vidare stenhårt med att behålla rätt inställningen hos folk. Vi får inte heller bli mätta eller få ett medgångs-syndrom, säger Tommie Arvidsson.

Djurgården toppar listan - här är den:

Erik Thulin