Bordeaux - inte bara fina viner...

FOTBOLL

Det är ingen konst att förälska sig i Bordeaux, staden, regionen och dess världsberömda vin. Däremot är det ovanligare att ta regionens fotbollsstolhet till sitt hjärta som jag gjort, även om klubben har åtskilliga utländska fans.

FC Girondins de Bordeaux är en av Frankrikes traditionella storklubbar, dessutom en av de äldsta, grundad redan den 1 oktober 1881.

Professionell fotboll infördes 1937 och den första trofén i Coupe de France (Franska Cupen) togs hem i maj 1941. Den första av hittills fem ligatitlar togs 1950, som nykomling.

Själv upptäckte jag klubben under fotbolls-VM i Spanien, tack vare mittfältsstjärnorna Alain Giresse (158 mål, 519 matcher, båda klubbrekord) och Jean Tigana, som var bland de sex Girondins spelarna i Michel Hidalgos VM-trupp.

Ambitionen var att bygga ett storlag

Det var rätt tillfälle att börja följa klubben eftersom den karismatiske (och kontroversielle) Presidenten Claude Bez hade tagit över rodret 1978 med ambitionen att bygga ett storlag i Gironde.

Aimé Jacquet lockades till klubben 1980, vilket var starten på vår guldålder.

Förutom de stjärnor som hämtades till Girondins, började sportkomplexet vid Chateau du Haillan byggas (ett av Europas bästa).

Resultaten uteblev inte, tre ligatitlar och två cuptroféer erövrades.

Dessutom var det nära i Europa, hårfin semifinalförlust mot AC Milan i mästarcupen 1985 samt förlust på straffar mot Lokomotiv Leipzig i Cupvinnarcupens semifinal två år senare. Tung förlust.

Efter ett år i division II av ekonomiska skäl i början av nittiotalet har Girondins återigen etablerat sig som en av Frankrikes bästa klubbar, finalist i Uefacupen 1996 (förlust mot FC Bayern Munchen) med Zinédine Zidane i laget, samt den femte och senaste ligatiteln 1999 (som dedicerades till Claude Bez som avled 26 januari 99, 58 år gammal).

Trots en medioker sista säsong (sjätte plats i ligan) hade Girondins ett genomsnittlig publiksiffra på 27 870 och lyckades fylla upp halva Stade de France för finalen i Coupe de la Ligue (seger 3-0 mot FC Lorient).

Tre svenskar har representerat klubben

Denna final är en av mina största upplevelser som fotbollsälskare, jag ryser fortfarande när jag minns lyckokänslan vid slutsignalen en ljum aprilkväll i Saint Denis. Denna triumf är också anledningen till att Djurgårdens IF får äran att möta oss i Uefacupen. Klubben är faktiskt den mest framgångsrika i Frankrike i Europeiskt cupspel.

Tre svenskar har representerat klubben, Åke Hjalmarsson och Gunnar "Säffle" Andersson en säsong vardera i slutet av femtiotalet samt Yksel Osmanovski som var på lån under våren 2002 (som skadegardering). Däremot är det första gången Girondins kommer till Sverige, tidigare har vi endast mött IFK Norrköping (6-2 i Intertotocupen 1995).

Ambitionen denna säsong är att säkra en plats i Champions League och helst slåss om ligatiteln. För att uppfylla detta mål har Jean-Claude Darcheville (19 ligamål i fjol), Real Madrid CF mittfältaren Savio och försvararen Marco Caneira förstärkt truppen.

Resultaten hittills har dock inte levt upp till förväntningarna. Den enorma offensiva potentialen har inte fått utdelning ännu. Dessutom har försvaret uppträtt darrigt.

I allmänhet är Girondins ett välspelande lag som gillar att ha mycket boll och skapar många chanser. Målskyttet har inte riktigt lossnat förutom mot SK Matador Puchov som besegrades med 10-1 sammanlagt.

Kenth Hedlundh , Bordeaux-supporter

ARTIKELN HANDLAR OM