Succésvensk vill bli norsk

Bäst i tippeligan - nu har Grahn ledsnat på blågula tystnaden

FOTBOLL

Vålerengens svenska stjärna Tobias Grahn har tröttnat.

Han vill spela för ett landslag.

- Tommy Söderberg ringer ju aldrig. Nu vill jag bli norsk och spela för norska landslaget

i stället, säger 22-åringen som vann norska cupen i går.

Tobias Grahn spelade fram till Vålerengens guldmål i cupfinalen mot Odd/Grenland. Och nu har svenske talangen planer på att bli norsk medborgare för att få lira landslagsfotboll.

Tobias Grahn, 22, är en doldis i Sverige. Men i Norge och Tippeligan är han stor - mycket stor.

Han har bland annat utsetts till årets forward i Tippeligan av tidningen VG. Lägg därtill att han vann assistligan för sitt lag Vålerengen - trots att han varit avstängd fyra matcher.

Lika ofta som han gör mål får han nämligen gult kort. Den gångna säsongen fick han hela sex varningar - mest i hela Tippeligan.

Gula faran i Norge

De flesta varningarna har Tobias faktiskt fått för filmning. Motståndarna hatar honom, men Vålerengens fans "Klanen" älskar dribblern som fotbollsfostrats i Öster.

Nu är Tobias Grahn i hetluften igen.

I går vann han cupfinalen med Vålerengen. Samtidigt säger han att han vill bli norsk medborgare och spela för det norska landslaget.

- Jag är bortglömd här i Norge och det tycker jag inte om. Målet är att spela landslagsfotboll och trots att det går jättebra för mig här i Norge får jag ingen uppmärksamhet från landslagsledningen i Sverige. Fortsätter det så här så kan jag tänka mig att bli norsk medborgare, säger Tobias Grahn.

Låg bakom cuptriumf

Han har för avsikt att kolla läget med norska landslagstränaren Nils-Johan Semb.

- Innan jag blir norsk vill jag ha bekräftat att jag inte är aktuell för det svenska landslaget. Men de verkar hellre välja spelare som sitter på bänken i Holland eller England än att satsa på någon doldis som gör succé i Norge, säger Grahn lite bittert.

I går var Tobias med om en höjdpunkt i karriären. På ett fullsatt Ullevål vann han den norska cupen efter 1-0 mot Odd/Grenland, en cup som har mycket högre status och intresse än motsvarigheten i Sverige.

- Jag låg bakom målet och gjorde faktiskt en andra-assist, säger Tobias Grahn när Sportbladet når honom på banketten efter matchen.

Om det räcker till ett samtal från Tommy Söderberg återstår att se.

Ja, vi elsker dette land - svenskar som bytt till Norge

Tomas Ros