Sverige får supercup

Allsvenska mästarna mot cupmästarna: Fotbollen är het

1 av 2
FOTBOLL

Sportbladet kan i dag avslöja planerna på en svensk supercupmatch. AIK-Djurgården kan bli första paret ut våren 2003.

- Fotbollen är het och man ska inte vara rädd för att prova nya saker, säger Tommy Theorin, generalsekreterare i Föreningen Svensk Elitfotboll.

I England är supercupmatchen Community Shield - försäsongsmötet mellan cup- och ligamästarna - en institution. Den 11 augusti såg 67 337 åskådare Arsenal besegra Liverpool i Cardiff.

Intresset från media och publik är enormt. Nu vill Svenska Fotbollförbundet (SvFF) och Föreningen Svensk Elitfotboll (SEF) skapa samma tradition i Sverige.

I onsdags träffades representanter för de fjorton allsvenska föreningarna på Arlanda för att diskutera framtid. En av frågorna på bordet var inrättandet av en svensk supercup.

"Fröna är sådda"

- Idén presenterades för klubbarna som en muntlig information. Tanken på att starta en svensk supercup har legat latent länge. Nu är fröna sådda hos klubbarna. Den 18 november ska vi träffas igen, då kommer frågan att diskuteras vidare, säger Theorin.

En tanke som finns är att supercupmatchen skulle spelas i samband med den allsvenska upptaktsträffen - runt en vecka före första avspark i allsvenskan.

Inga närmare planer för upplägget finns ännu, men grundtanken är att den allsvenska seriesegraren möter cupvinnaren i en match om titeln svensk supercupmästare.

Blir regelverket det samma som i England kommer cupvinnaren att möta den allsvenska tvåan om samma lag vinner både serie och cup.

- Det är en bra idé i grunden, men vi har precis fått tanken presenterad för oss och får smälta den lite först. Kanske bör man satsa på att fortsätta jobba upp intresset för Svenska cupen lite till innan man drar igång en supercup, säger Djurgårdens klubbdirektör Bosse Andersson.

Svenska mästarna givna

Svenska mästarna skulle vara en given deltagare i supercupen. Ordföranden Bo Lundquist är försiktigt positiv.

- Får man in matchen i säsongsprogrammet på ett rimligt sätt så är det en jätterolig grej.

En tänkbar supercupmotståndare är AIK - förutsatt att "Gnaget" vinner lördagens cupfinal på Råsunda.

- Spontant tycker jag att det är en kul idé. Får man till ett bra upplägg på det är vi positiva, säger vd:n Sanny Åslund.

Innan supercupplanerna i förra veckan nådde de allsvenska klubbarna förankrades de inom SvFF:s förbundsstyrelse.

- Vi har Europas längsta försäsong och det här skulle kunna vara ett roligt sätt att öppna säsongen med. Idén öppnar möjligheter på många olika områden - nu får vi titta på klubbarnas och publikens intresse av tävlingen. Med rätt mottagande är det inte omöjligt att vi kan dra igång något redan 2003, säger förbundsbasen Lars-Åke Lagrell.

Martin Fransson