”Det hade känts bra att få vinna något i år”

Bitter förlust - nu får AIK trösta sig med en plats i Uefacupen

FOTBOLL

När Djurgården tog emot cuppokalen andades Råsunda vinter och besvikelse i ett.

Spelare, ledare, fans... hela AIK plågades av synen.

- Ja, det hade känts bra att få vinna något i år, säger Andreas Andersson.

Foto: SCANPIX
TUNGT FALL AIK gjorde en stark andra halvlek fysiskt sett - anfallaren Andreas Andersson växte mer och mer ju längre matchen led, men han kom aldrig loss riktigt. "Djurgården avgjorde när vi var som starkast - det känns extra tungt", sa Andreas.

Det var långt ifrån alla åskådare som njöt när Djurgårdens lagkapten Markus Karlsson tog emot Gustav VI Adolfs pokal av förbundsordföranden Lars-Åke Lagrell och Råsunda exploderade av fyrverkerier och glädjescener.

Andreas Andersson ville bara försvinna från sin hemmaplan. I går kväll stod han där som en förlorare igen, och såg sina motståndare hyllas som gudar.

28-åringen är en av allsvenskans allra bästa spelare och given i landslagstruppen, men när han summerar fotbollsåret 2002 blir det med en suck.

- Vi ville verkligen vinna den här matchen. I den första halvleken försvarade vi oss mest, men i den andra började vi växa. Det kändes som att vi var starkast, att nu jävlar kan vi avgöra, säger Andreas Andersson.

Det blev inte så.

Det blev inte som tänkt

I förlängningen skickade inhopparen Louay Chanko in ett golden goal som sitter som en karatstämpel i Djurgårdens kommande årsberättelse.

I samma ögonblick blev det klart att AIK följde upp den enligt många pinsamma femteplatsen i allsvenskan med en tung, tung finalförlust i Svenska cupen.

- Det var inte så här vi tänkte avsluta säsongen.

- Det hade känts riktigt bra att få vinna cupen, att få vinna något, säger Andreas Andersson.

Vad måste ni förbättra till nästa år?

- Vi måste vara mer rädda om bollen. Vi blir av med den alltför ofta, och det har med rörligheten att göra, viljan att hjälpa den som har bollen. Det, att hjälpa bollhållaren, är en viktig del.

Besviken när du summerar säsongen?

- Ja, det är klart. Det hade känts bra med en titel, säger Andreas Andersson.

AIK vann inte något i år, men får ändå ta del av smulorna från prisbordet.

Eftersom Djurgården spelar i Champions League nästa år, får cupfinalisten AIK ta över belöningen för cupsegern; en plats i Uefacupen.

Men bucklan och äran, den tillhör Djurgården.

Stefan Holm

ARTIKELN HANDLAR OM