”Mamma bad för cupguld”

Cuphjälten åkte på hemlig fest med familjen i natt: Jag försöker förstå vad vi har gjort

FOTBOLL

SÖDERTÄLJE

Tre dagar efter sin födelsedag avgjorde han cupfinalen mellan Djurgården och AIK.

Lolo Chanko hade dubbla anledningar att fira i natt - och som han gjorde det.

- Det känns perfekt att sitta här med familjen, säger 23-åringen och höjer champagneglaset.

Foto: LASSE ALLARD
Louay Chanko firade med familjen i Södertälje i natt. "Det känns så stort", säger hjälten.

Efter cupfinalerna bjöd Svenska fotbollförbundet spelare och ledare på bankett på en restaurang på Lidingö, men det dröjde inte länge förrän huvudrollsinnehavaren hade försvunnit.

Många av de andra gästerna hade inte hunnit avsluta middagen när Lolo Chanko blev hämtad och transporterad till Les Soirées, en libanesisk krog i centrala Södertälje.

Sportbladet var som enda tidning med på hjältens hemliga segerfest.

Lyckliga familjen

- Morsan är här. Det är viktigt. Hon måste vara nöjd nu. Ja, det syns det ju att hon är, säger Lolo, eller Louay som han egentligen heter.

23-åringen behöver inte säga att han också är lycklig. Det syns där han sitter med mamma Rozen, sina bröder, flickvännen Vicktoria, andra släktingar och vänner och frossar i smårätter och tårta.

Lolo Chanko delar inte bara födelsedagen - den 6 november - med sin tvillingbror Nai, utan även glädjen efter en match som fick 33 727 människor att söka sig till Råsunda.

Det är det som skiljer den här festen från alla tidigare gemensamma födelsedagsfester.

- Ja, bättre present kunde vi inte få. Det känns helt underbart, säger Lolo Chanko och tittar ömt på sin bror.

Perfekt passning

Han syftar på Djurgårdens seger i cupfinalen mot AIK. Det var en match rik på kamp men fattig på målchanser. Den enda riktigt heta kom i förlängningen, först efter 100 minuters spel. Det var då Johan Elmander slet sig fri på högerflanken, skar in och hittade en framstörtande Lolo Chanko med en perfekt passning. Inhopparen tryckte in bollen hårt och högt bakom AIK-målvakten Daniel Andersson, på samma sätt som han skulle skjuta champagnekorkar några timmar senare.

Leendet som sprängde fram i hans ansikte när han sprang ut mot läktaren efter målet sitter oförändrat kvar. Han ville fira med sina nära och kära och det började redan då.

- Tjejen och storebrorsan satt där. Det var därför jag sprang dit. Men egentligen var det ju Elmanders mål, säger Lolo Chanko.

- Jag kysste honom, Vicktoria kysste honom. Vi var så glada. Klockan sex på morgonen var mamma i kyrkan och bad till Gud att det skulle gå bra för sin son, säger storebrorsan Fabio.

Det gick minst sagt bra för sonen, och nu sitter han där bredvid sin älskade mor. Hon har en Djurgårdenhalsduk runt halsen.

- Jag försöker förstå vad jag och Djurgården har gjort. Vi har tagit dubbeln. Det känns så stort. Det tar nog ett tag innan jag fattar det, säger Lolo Chanko och höjer glaset igen.

Stefan Holm

ARTIKELN HANDLAR OM