Guldtrion

I natt firade Ljungberg med de tidigare vinnarna: Känns jättebra

FOTBOLL

Tre guldbollenvinnare på en bild, placeringen löste sig själv.

- Den minste i mitten eller? sa Henke.

Medan nattens store vinnare bara log.

Foto: MATS STRAND
golden boys Henrik Larsson och Patrik Andersson firade Fredrik Ljungberg i natt.

Fredrik Ljungberg är 176 centimeter lång, men i går var han den störste av dem alla. Sportbladet träffade Sveriges bäste fotbollsspelare strax före midnatt, i sällskap med Henrik Larsson (en guldboll) och Patrik Andersson (två guldbollar).

Nu platsar han ju i sällskapet.

- Det var inget snack om saken, säger Patrik.

- Grattis, säger Henke.

Av olika skäl är ingen av dem med i landslagstruppen som åker till Tjeckien i dag, därför fick de tid över att träffas och prata en stund på krogen Undici vid Stureplan. Tjugo över elva kom Fredrik Ljungberg promenerande nerför Sturegatan, ensam.

- Det har varit en hektisk dag, men det var det värt, sa han.

Åker till London i dag

Det blir så när man får det finaste pris en svensk fotbollsspelare kan få. Men Fredrik Ljungberg gnällde inte, trots att folk ryckte i honom från alla håll. Han njöt mest.

- Det ska bli kul att träffa Henke, Johan (Mjällby) och Patrik ett tag. Sedan flyger jag till London tidigt på morgonen, säger han.

Stockholmsnatten var varken varm eller kall, och för Fredrik Ljungberg spelade det nog egentligen ingen roll. Det kom rök ur munnen när han andades, men mest kom det glädje.

- Det känns jättebra för närvarande. Jag är glad över att vara igång igen efter operationen, och det är skönt att vi visat att vi kan spela bra fotboll.

Arsenal går som tåget och vann derbyt mot Tottenham, Ljungberg gör mål och har inte känt av sin skadade höft. Den tunga tiden under och efter VM i somras känns astronomiskt avlägsen när Fredrik Ljungberg står och håller om sin guldboll.

- Man blir starkare av motgångar, åtminstone hoppas jag att det är så. Att man blir starkare rent mentalt. Jag värdesätter framgången, för när som helst kan det ta slut.

Har fått stort stöd

Sponsorn Barclaycard utsåg dig till Premier Leagues bäste spelare i våras. Kan du jämföra det med det här?

- Det är klart att det är stort att bli utsedd till ligans bäste spelare efter säsongen, men det här är också väldigt stort. Jag vill inte jämföra dem.

Finns det någon som betytt extra mycket för dig under året?

- Jag tycker att alla har stöttat mig, oerhört många människor. Framför allt kanske tränaren, som visat förtroende för mig. Sedan har du familj och vänner, som stöder en i både med- och motgång. Det är väl det som är viktigt.

Fredrik Ljungberg ville inte glömma någon under sin stora dag, hans ödmjukhet korrumperades inte av den finaste utmärkelse en svensk fotbollsspelare kan få. En kort stund i natt njöt han bara, sittandes sida vid sida med agenten Roger Ljung och förre landslagskompisen Henrik Larsson.

Den minste satt i mitten.

Simon Bank