Här är Källströms stora utmaning

Pavel Nedved exklusivt till Sportbladet: Jag har många positiva minnen av Sven-Göran Eriksson

FOTBOLL

TEPLICE, TJECKIEN

Han kallas "den kompletta mittfältaren" och är alltså bättre än bra på det mesta; skottet, uthålligheten, spelsinnet och tekniken.

Sportbladet fick en exklusiv intervju med Tjeckiens och Juventus store stjärna.

- Jag har många positiva minnen av Sven-Göran Eriksson, säger Pavel Nedved.

Tjeckiens landslag har precis tränat färdigt på FK Teplice-Stadion när Pavel Nedved kommer lunkandes in i spelargången. Han är ordentligt påpälsad och mössan är djupt nedragen över öronen.

Någon intervju tänker han inte ge utan fortsätter mot omklädningsrummet.

- Mr Nedved måste ta av sig de kalla kläderna så kommer han senare, förklarar landslagets presschef ursäktande.

Uppväxt i en by utanför Chebu

Tacka fan för det. Ute blåser en svinkall höstvind och regnet smattrar mot den blöta gräsplanen. Inte undra på att Pavel Nedved tar ett långt bad och en längre massage innan han kommer till intervjun.

30-åringen är född och uppvuxen i Skaln, en liten by utanför staden Chebu i nordvästra delen av Tjeckien. Fotbollsfostran fick han i armélaget Dukla Prag som han lämnade strax efter kommunismens fall.

Åren 1992-96 gjorde han stor succé i Sparta Prag innan han blev miljonavlönat proffs i Lazio. Höjdpunkten var när laget vann serie A under "Svennis" tid.

- Jag har många positiva minnen av Sven-Göran Eriksson. Han var en väldigt bra coach och det finns bara gott att säga. Jag tyckte om honom, säger Pavel Nedved.

"Juve bästa laget jag spelat i"

Kärleken var ömsesidig, den hårt jobbande mittfältaren - som verkar vara överallt på plan samtidigt, var "Svennis" favoritspelare.

- Det är få speluppläggare som skjuter så bra och är så målfarliga, har "Svennis", som sällan svänger sig med stora ord, sagt.

"Soldaten" flyttade senare till Juventus och efter fjolårets acklimatiseringssäsong (då Juve vann ligan) har Nedved tagit kommandot på mittfältet och gjort en strålande höst. Det är alls inte omöjligt att Juventus spelat hem både serie A och Champions League till våren.

Det hoppas han i alla fall.

- Juventus är det bästa lag jag har spelat i och den här säsongen ska vi visa alla hur starka vi är, säger Nedved.

Landslaget går starkt med två raka segrar i EM-kvalet (Moldavien och Vitryssland). Träningsmatchen mot Sverige ser Nedved som en viktig förberedelse på vårens fortsatta kvalspel.

Brukar umgås med Poborsky

- Det är årets sista match och vi har ännu inte förlorat i år. Vi ska göra allt för att förlänga den sviten.

- Men jag vet att Sverige har en bra defensiv. Sådana lag är alltid svåra så det blir en hård match för oss, säger mittfältsstjärnan som aldrig tvekade att åka hem och spela landskamp - trots det hårda spelschemat i klubblaget.

Pavel Nedved umgås i laget bland annat med jämnårige Karel Poborsky och är glad att vara med i truppen.

- För mig är det en ära att spela för sitt land. Jag är lycklig varje gång jag får komma hem. Det betyder mycket hur Tjeckien spelar och vilka resultat vi gör, säger Pavel Nedved innan han gör tummen upp och traskar mot spelarbussen.

Kanske för ännu ett varmt bad på hotellet.

Robert Laul

ARTIKELN HANDLAR OM