Bilderna väcker känslor - men skyll inte på SVT

FOTBOLL

Fotbollens makthavare dök ner i en bassäng full av tv-pengar, först nu börjar de märka vad det kan kosta.

Kameror i omklädningsrummet? Mikrofoner under avbytarbänken?

Frågan är var gränsen går.

Och det är inte tv:s uppgift att besvara den.

För tre år sedan såg jag det hittills mest kittlande jag sett av äktenskapet fotboll och journalistik.

Real Madrid hade köpt loss Nicolas Anelka för stora pengar, men en skada ställde till det och Anelka var tvungen att lägga sig på operationsbordet för ett ingrepp i sin menisk. Dagen efter publicerade den Madridbaserade sporttidningen Marca bilder från operationen i sin nätupplaga.

Rörliga bilder.

Inifrån knät.

Det var inte direkt så att de blodiga, broskiga bilderna sa mig något vare sig om Anelka eller om varför Real Madrid så sällan avslutar sina anfall snabbt. Däremot sa fenomenet en hel del om vart fotbollens relation till media är på väg.

Inte in på bara skinnet.

Utan en bit till.

Största inkomstkällan

De stora klubbarna och förbunden har sin största inkomstkälla i tv-avtalen, det var väl därför Fifa var välvilligt när tv-bolagen ville återge bilder och ljud direkt från avbytarbänkarna i VM. Tommy Söderberg och Lasse Lagerbäck visste inte om det, och får nu se en känslig taktisk diskussion kablas ut inför allas ögon.

Till en del är det naturligtvis Svenska fotbollförbundets fel. Informationen fanns, men ingen besvärade sig med att ta reda på exakt vad den innebar.

Patetiska röster

Bilderna från Sveriges bänk väcker två intressanta frågor (den om huruvida de gjorde rätt eller fel som lät Marcus Allbäck vara kvar är en iskall fråga, reserverad för de patologiskt efterkloka). Den ena är den om hur förbundskaptenerna fattar sina beslut, den andra är den om hur fotboll som idrott ska förhålla sig till tv:s kameror och mikrofoner.

Journalistiken vill naturligtvis visa så mycket som möjligt av det som är relevant, det är journalistikens förbannade jobb - därför är det bara patetiskt att höra rösterna som tycker att SVT gör fel som visar bilderna från Sveriges VM-bänk.

Behålla magin

Om fotbollsvärlden vill se till att dess hemliga rum förblir hemliga så är det fotbollsvärlden själv som får säga nej.

Det finns ett värde i att inte se allt, precis som på de flesta områden.

Om fotbollen på den stora scenen vill behålla sin magi och dess aktörer sin integritet så borde makthavarna tänka sig för ordentligt innan de fattar ett beslut om sin hållning.

Det vore inte dumt om de tänkte på kortkorta kjolar.

De allra bästa är, som bekant, de som ger dig en bra uppfattning - men döljer det allra viktigaste.

Simon Bank

ARTIKELN HANDLAR OM