Fotboll i Globen - då blev det fest

Nacka ler i sin himmel och turneringen har kommit för att stanna

Foto: JERKER IVARSSON
Härlig stämning Hammarby tackar sin fantastiska publik efter ha vunnit Nackas Minne för nionde gången.
FOTBOLL

Så ler då Nacka åter i sin himmel...

Det var tretton år sen senast, och på nåt sätt kändes det som om vi under de år som gått inte riktigt fattat vad vi saknat.

Så roligt var det att återigen få uppleva Nackas Minne, denna fotbollsfest med sin speciella form av snabb och tekniskt krävande fotboll och med en spelbar sarg bakom mål, som gör att bollen sällan går död, att spelet lever.

Nackas Minne har kommit åter för att stanna.

Kanske är det som den grekiske filosofen Demokritos uttryckte det för ungefär 2400 år sedan: "Lycklig är den, som inte sörjer vad han saknat, men som glädjer sig över vad han har.".

För ärligt talat: visst har vi saknat detta, och när turneringen - i varje fall som det verkar just nu i natten - också klarat säkerhetsprovet måste den få leva vidare.

Bara det att 11342 nu betalade ganska dyra pengar för att få vara med är ett bevis på behovet.

Djurgårdsklacken protesterade med en banderoll "300:- för ett jippo - priset för lojalitet stiger. Bojkott -04", men då bör man veta att dom supportrar som satt och viftade med den banderollen ändå fick sina biljetter 50 kronor billigare än "vanligt folk" på motsvarande platser.

Sämst stöd för Djurgården

Djurgården hade också sämst publikstöd av det tre stockholmsklubbarna och kanske var det detta som var anledningen till mästarnas tröga start, underläge med 1-5 i början av andra halvlek mot Bröndby och den egna klacken överröstad av AIK:s och Hammarbys gemensamma kör:

- Hela Sverige skrattar, hela Sverige skrattar...

Traditionens makt är stor, men att Hammarby - med åtta vinster på de tidigare 14 turneringarna - skulle vinna var ändå en jättesensation.

Hammarby var tillsammans med danska Bröndby kvällens behållning.

Holländska Heerenveen var kvällens besvikelse, och av lagets tre svenskar kan bara Petter Hansson få godkänt. Att döma av de här få minuterna så har både Stefan Selakovic och Abgar Barsom gått bakåt sen de flyttade till tulipanaland.

Senast Hammarby vann turneringen var 1987 efter 4-0 i finalen mot AIK i en upplaga där också Gif Sundsvall, IFK Norrköping, Öster och Nottingham Forest deltog.

Ulf Eriksson hade gjort två mål och Peter Gerhardsson 3-0 innan ens tre minuter gått av matchen, och 4-0 sköt Tomas Turesson på halvvolley ribba-in i början på andra halvlek.

Rytterbro - ett målvaktsfynd

Det var tider det, men årets Hammarby var inte heller så illa.

Ett målvaktsfynd från Gotland i form av Jon Rytterbro, galans bäste back i den följsamme Max von Schleebrügge, en ny teknisk liten norrman på mitten i Karl Oskar Fjörtoft och så denne Kennedy Bakircioglü vars fötter egentligen är för långsamma för denna typ av fotboll men som skjuter och skjuter och skjuter tills det blir mål.

Innan Kennedy träffade rätt med 3-1 i finalen hann han med att träffa i tur och ordning vänsterstolpe, högerstolpe och ribba.

Det sköts friskt även av Djurgårdens Kim Källström som med två riktiga kanoner bidrog till upphämtningen från 1-5 till 5-5 mot Bröndby, men Kim är inte heller riktigt en man för denna typ av fotboll.

Nej, den bästa fotbollen spelades av Bröndby, vars supportrar också hade den goda smaken att tacka sin före idol Krister Nordin med en textad hyllning: "TAK FOR ALT KRISTER NORDIN".

Danskarna var fantasifulla

Danskarna kom med riktigt ungdomslag. Snittålder: 19,1. Äldst tvåmålsskytten kaspar Dalgas, 26 - yngst Kasper Lorentzen, 17. Bäst Thomas Khalenberg, 19-årig mittfältare som för en månad sedan utsågs till Danmarks mest lovande spelare. En fröjd att skåda med sina sulrullningar, precisa pass och enkla dribblingar.

Detta var unga Bröndbys tredje inomhusturnering på fyra dagar, och det märkliga är att man - trots att man inte förlorat en enda av de tio matcherna - inte gått till final nånstans.

Varken i Halle i söndags, i Würzburg i måndags eller nu i Globen.

Nackas Minne började spelas 1977, i tolv år levde succén på Hovet, det trettonde flyttade man över till Globen, det fjortonde blev katastrof.

Nu har Nackas Minne börjat sitt andra liv.

Det började bra, men det skulle nog inte skada om lagen inte kom direkt från julmaten utan hade några fler träningar bakom sig.

Så får det bli 2004!

Lasse Sandlin

ARTIKELN HANDLAR OM