En het spelare - en kall affärsman

12 augusti 1998: Tomas Brolins karriär är över - nu satsar han på dammsugare och fastigheter

FOTBOLL

En vinnare på fotbollsplanen.

Men nu skapas frågetecken kring Tomas Brolins förmåga som affärsman.

I går skrev Aftonbladet om hur hans olika bolag redovisar en förlust med totalt 4,5 miljoner kronor.

Sportbladet har sammanställt Brolins två olika karriärer, år för år.

På fotbollsplanen

Och i affärsvärlden.

Foto: BIBBI JOHANSSON

1969: Elsy och Rune Brolin får sitt första barn den 29 november. De döper honom till Tomas.

1975: Sex år gammal börjar Tomas spela fotboll. Han gör det med Näsviken, på Forssåtunet, och gör bland annat 15 mål i en och samma match.

1984: Redan som 15-åring debuterar Tomas i Näsvikens division IV-lag. Han imponerar snabbt på sin omgivning och är snart ordinarie.

1986: I samband med att han börjar på fotbollsgymnasiet i Sundsvall värvas han till Gif Sundsvall. Där debuterar han i allsvenskan som 17-åring.

1990: Under tre A-säsonger med Gif Sundsvall blev det totalt 13 allsvenska mål, men nu var det dags för Brolin att flytta vidare.

Inför säsongen hade han tre alternativ.

Valet föll till slut på de regerande svenska mästarna IFK Norrköping. Brage och Gais fick nobben.

Det var ett klokt beslut.

Den 8 april gjorde Brolin ett äkta hattrick mot IFK Göteborg när han sparkade in 4-0, 5-0 och 6-0 inom loppet av tolv minuter.

Hyllad av Olle Nordin

- Han var fenomenalt bra. Han jobbade kopiöst och gjorde tre mål, sa Olle Nordin, dåvarande förbundskapten.

Nordin blev så imponerad att han lät Brolin debutera i A-landslaget, mot Wales, knappt tre veckor senare.

Där fortsatte succén.

Seger 4-2 efter två mål av Brolin, och därmed hade han spelat till sig en plats i VM-truppen till Italien.

Trots landslagets fiasko - 1-2, 1-2, 1-2 - fick Brolin sitt internationella genombrott och köptes under hösten av italienska Parma. Han mottog också Guldbollen.

1992: Vinner italienska cupen med Parma.

Men det stora under året är EM-slutspelet hemma i Sverige. Brolin bevisade att han var en spelare av yttersta världsklass, innan han fortsatte landslagskarriären med att åka till Barcelona och spela OS-turneringen.

Där ådrog han sig en besvärlig knäskada som tvingade honom till en längre tids vila.

1993: Parma vinner Cupvinnarcupen efter finalseger mot belgiska Royal Antwerpen på mäktiga Wembley.

- Seger på Wembley räknar jag till en av mina största upplevelser som fotbollsspelare, efter VM-bronset i USA, har han sagt.

Under året hamnar Brolin i konflikt med förbundskapten Tommy Svensson efter att denne gått ut i media och pratat om ett personligt samtal mellan honom själv och Brolin.

Landslagskarriären haltar ett tag.

24 år och på toppen av karriären

1994: Året då Brolin för alltid skrev in sig i den svenska idrottshistorien.

Konflikten med Svensson lades åt sidan, och när allt fokus lades på fotbollsplanen hände det stora saker under några magiska veckor i USA.

Premiärmatchen, 2-2 mot Kamerun, var ingen höjdare, men därefter flyttades Brolin ner i en fri roll till höger på mittfältet och efter sin kvittering mot Ryssland på straff, 1-1, blev han bara bättre och bättre.

Hyllningarna efter straffdramat, 7-6, mot Rumänien ville aldrig ta slut.

Efter 4-0 i bronsmatchen mot Bulgarien och en plats för Brolin i världslaget återvände landslaget till Sverige där man hyllades av tiotusentals fans.

Brolin var 24 och stod på toppen.

Men snart kom höstmörkret.

I EM-kvalmötet med Ungern, på Råsunda, vred han foten så olyckligt att leden gick av.

Ett tag befarades att han aldrig mer skulle kunna spela fotboll. Men efter att ha kommit över den värsta chocken var det en Brolin vid gott mod som pratade om att "det kunde varit värre", och "det är bara att göra det bästa av situationen".

1995: Brolin kom tillbaka.

I alla fall fysiskt.

Med spikar i den tidigare knäckta fotleden gjorde han comeback, men han var inte längre en spelare för tränaren Nevio Scalas startelva.

Brolin hade inte längre den stjärnroll han vant sig vid och i november såldes han till engelska Leeds för 45 miljoner kronor.

Managern Howard Wilkinson sökte en kreativ, offensiv kraft, fick vad han ville ha, men valde att aldrig satsa hundra procent på sitt nyförvärv.

1996: Missförhållandet till Wilkinson växer ut till en storskalig konflikt. Brolin vägrar att återvända till Leeds, i stället hyrs han ut till FC Zürich i Schweiz. Sampdoria är nära att köpa honom, men övergången stoppas av medicinska skäl efter att en läkare sett röntgenplåtarna av Brolins hopspikade fotled. Bilderna sprids över fotbollseuropa och gör det inte lättare att hitta en ny lämplig klubbadress.

Laddar i Sverige - på krogarna

1997: Efter tiden i Schweiz lånas Brolin tillbaka till Parma där den internationella karriären en gång tog fart. Men det går fortsatt trögt.

Under sommaren tas en numera välkänd bild där Brolin ses i baren på ett uteställe i Sundsvall med ett glas i varje hand.

Han var hemma i Sverige när många förväntade sig att han skulle vara i Leeds och bygga upp sig inför den kommande säsongen.

Brolin förklarade att han åkt hem eftersom han hade tre dagar ledigt.

När George Graham tog över som manager i Leeds var det början till slutet för svensken i klubben. De två kom inte alls överens och i oktober rivs kontraktet som betalade Brolin en årslön på runt sju miljoner kronor netto.

Säljer en fastighet i Norrköping för 6,4 miljoner kronor. 1994 köptes den för 1,8 miljoner.

1998: Brolin återuppstår i Premier League, nu med Crystal Palace.

Klubben är på väg att trilla ur, och värvningen är ett försök att rädda klubben kvar i högsta serien.

Det går inget vidare.

Brolin är inte bara spelare, utan fungerar även under en tid som assisterande tränare.

Den 27 maj blir det förlust, 0-3, mot Manchester United, och det visar sig senare vara Brolins sista match på elitnivå.

Drygt två månader senare, 12 augusti, meddelar han att spelarkarriären definitivt är över.

- Självklart är det för tidigt om man hade varit frisk och känt att det var jättekul att spela, men så var ju inte fallet för mig. Lusten trappades av, berättar han i en intervju med Aftonbladet.

I stället ser han fram emot en ny bana - som affärsman.

Tidigare under våren hade hans dammsugarmunstycke lanserats, och snart kom även en satsning på skor.

I december fick han frågan "Hur mycket affärsman är du?"

- Ja - vad är en affärsman, det det nån som kan förklara det? Jag har folk som jobbar för mig. Men jag träffar banker och kunder och jag är definitivt involverad i alla företag.

Totalt var Brolin delägare i sex olika bolag som sysslade med allt från fastigheter (Femkes) till skor (Tomas Brolin AB) och hudvårdsprodukter.

1999: Dammsugarmunstycket Twinner gör succé.

Dagens Industri skriver att det tagit över halva Sverigemarknaden, 140 000 munstycken säljs inom loppet av nio månader och företaget omsätter 13 miljoner kronor.

- Verkligheten har överträffat förhoppningarna rejält, säger Brolin.

Han gör också en stor vinst när han säljer en fastighet i Stockholm för 18 miljoner kronor. Tre år tidigare köptes den för 8,5 miljoner.

Videon sågas totalt av kritikerna

Tillsammans med kompisarna Björn Borg och Dr Alban spelar Brolin in låten "Alla vi" och gör också en musikvideo som sågas brutalt av kritikerna.

I november är det stort 30-årskalas på nattklubben Dailys i Stockholm.

- Jag trivs väldigt bra med livet just nu, sa han.

2000: Året får en flygande start för affärsverksamheten.

Brolin vinner första ronden i tingsrätten i striden om Twinner. Tillsammans med uppfinnaren Göran Edlund har han stämt en konkurrent för att ha piratkopierat dammsugarmunstycket.

Förutom Twinnovation (50 procent) har Brolin så här dags ägarintressen i Femkes AB (fastigheter, 100 procent), Brolin Shoes (skor, 50 procent), Ponsus Pharma (medicinsk teknik, 15 procent), Holst % Co (konferenser, 70 procent) och Skandinavisk hylstillverkning (49 procent).

Han sitter i styrelsen för tre svenska aktiebolag.

Brolin hamnar i blåsväder när ett bolag som tidigare köpt en fastighet av honom vill ogiltigförklara sex hyreskontrakt som innehades av släktingar till Brolin.

I november slår han upp sitt verkliga flaggskepp, krogen Undici på Östermalm, ett av Stockholms mest fashionabla områden.

Undici blir snabbt känt över hela landet, till stor del tack vare Brolin.

2001: Parterna i tvisten om hyreskontrakten i Brolins gamla fastighet når förlikning. Det slutar med att flera av de boende får flytta ut eftersom hyreskontrakten anses ogiltiga.

I mars bekräftas att Brolin är tillsammans med Annika Duckmark som vann Fröken Sverige 1996.

- Det känns jättebra, sa hon till Aftonbladet.

Kort därefter vinner Brolin miljoner på att låta den rättsliga processen mot Dual Action AB, om dammsugarmunstycket Twinner, gå till förlikning.

Han blir dessutom pappa för första gången. Tillsammans med förra flickvännen Susan Hardenborg får han en son.

Under hösten ger han en stor intervju i Aftonbladet där han bland annat pratar om ryktena som gör gällande att han är ute och festar mycket.

- Jag är inte ute så ofta, förutom när jag är på restaurangen och är lite värd för att få folk att trivas. Det kanske bara är ibland att jag är ute och ser vad de andra krogarna har.

Skatteskulder och förluster

2002: I januari kräver skattemyndigheten Undici på drygt 200 000 kronor i obetalda skatter vilket leder till en betalningsanmärkning. Skulden betalas senare.

Det blir också liv när Expressen skriver att Skandinavisk Hylstillverkning AB har en hyresskuld till Norrköpings kommun på närmare 600 000 kronor. Det dröjer innan ärendet överlämnas till skattemyndigheten och det kommer fram att Brolins partner, Martin Claesson, är son till Claes Göran Claesson, enhetschef på kommunens stadsbyggnadskontor.

2003: Aftonbladet skriver om att Brolins olika bolag gjort en förlust på 4,5 miljoner kronor.

Christoffer Bjäreborn