Otroligt stort - redan nu är Henke min store matchhjälte

FOTBOLL

Tror det var Willy Brandt, den svensktalande västtyske politikern och förbundskanslern, som en gång sa:

- Det behövs mer mod för att ändra sin mening än för att bli den trogen.

Henrik Larsson ändrade sig, om så bara för en enda match, och därför är han redan nu min matchhjälte.

Detta trots att avspark för EM-kvalet mot Ungern på Ferenc Puskás-stadion i Budapest inte sker förrän klockan 20.15 onsdag 2 april.

Sveriges väl...

Det var naturligtvis så Henrik Larsson kände det, när han gjorde sin remarkabla U-sväng och åter ställde sig till landslagets förfogande.

Sveriges väl...

En gång var detta också Oscar II:s valspråk, den svenske konung som i Helsingborg för snart etthundra år sen, 12 juni 1903, invigde den terrass som ligger i trappan drygt halvvägs upp från Stortorget mot Kärnan, och som den aktuelle Henke så många gånger vandrat förbi.

Någon sådan kung är nu inte Henrik Larsson, även om Henrik i den europeiska historien är ett väl så vanligt namn bland kungar och prinsar.

Besked i kunglig anda

Ingen kung, Henke - men det du gjorde denna dag, när du gav ditt "ja" till Tommy Söderberg och Lasse Lagerbäck, var så mycket större.

Det var - Sveriges väl...

Precis i kung Oscars anda även om han från början, före Unionsupplösningen 1905, körde med "Brödrafolkens väl"; han var ju chef över både Sverige och Norge.

Henrik Larsson är i alla fall en grabb med hjärtat på rätta stället, och när nu nödsituationen infann sig, kunde han också hänvisa till det sista han sa till oss, när han gick ut från Big Eye Stadium i Oita efter förlusten mot Senegal:

- Man ska aldrig säga aldrig...

Dan efter skrev jag här i Sportbladet om just det uttalandet:

"Nej, precis. Det måste finnas flexibla lösningar en sån här gång."

Det är just en sådan flexibel lösning vi nu ser - med Zlatan avstängd, med Allbäck på Villa Parks läktare och med Elmander och Andreas Andersson ännu inte i seriespel.

Detta har Henrik Larsson förstått, och - förmodligen viktigare ändå - detta har också fru Magdalena förstått.

Frun ska ha tack!

Därför på plats med ett tack även till den som bestämmer i familjen, och vi kan väl vara överens om att vi även i fortsättningen tar - "en match i taget"...

Eller hur, Magdalena?

I går blev det förresten också klart med att Henrik Larsson i sommar gör ett återbesök på Olympia.

HIF mot Celtic 10 juli, mitt under det korta allsvenska uppehållet.

Det blir Henkes första match på Olympia sen han tog avsked från sin hemmapublik hösten 1993 och drog vidare till holländska Feyenoord.

Sin sista allsvenska match på Olympia gjorde han mot AIK, söndag 17 oktober, stryk med 2-3. Då gjorde Henke det ena av HIF:s mål, det andra är onekligen en poäng i dag: målskytt Johan Mjällby, alltså ett självmål.

Men sin allra sista HIF-match på Olympia spelade Henke några dagar senare, onsdag 20 oktober, kvartsfinal i cupen mot Elfsborg; 6-1, ett mål.

Fyller tomrummet

Det blev mycket Henke det här, knappt någon rad om de övriga 20 i den ovanligt stora truppen.

En fördelning som faktiskt berättar vad det handlar om: att det finns målvakter, backar och mittfältare - men först nu har vi fått en anfallare i världsklass.

Ber alltså att få återkomma till övriga 20 från lägret i Göteborg.

Noterar till sist förslaget om att Svenska Fotbollförbundets årsmöte 29 mars ska ledas av Mona Sahlin, idrottsministern.

Har någon kollat upp att glappkäften Sahlin verkligen kommer?

Det är några år sen nu, men under Nacka FF:s storhetstid - innan man gick i konkurs - lockade man flera gånger pressen att komma på klubbträffar med dåvarande styrelseledamoten Mona Sahlin som dragplåster.

Jag gick dit några gånger.

Någon Mona såg jag aldrig till.