Hasse etta - det är bäst att passa på...

FOTBOLL

Hasse Blomqvist är ju en saga.

Det har ni hört till leda nu.

Och visst kan man misstro rapporterna om att han hållit världsklass mot Malmö. Det såg ju inte riktigt ut så i Fotbollskväll.

Målen var förbluffande simpla saker. Maskdödare, kallas de visst i Göteborg, de där lösa, låga skotten som sliter på gräset. Hasse Blomqvist gjorde såna mål. Tåfjuttar, kallar vi andra dem. Lite töntiga mål som ger fotbollen dåligt rykte, fnyser finsmakarna. Ingen Raul-klass, direkt.

Nä. Men de är ju lik förbannat mål.

Och något måste det väl betyda att till och med den normalt så pampige Daniel Majstorovic stod och såg ut som en fåne när Hasse drev framåt.

Och något måste det väl betyda att den av Tom Prahl omhuldade Lee Baxter stod och såg ut som en ännu större fåne när Hasse sköt. Två gånger. Särskilt vid nummer två kan man ana att han antingen applåderade eller att han protesterade mot domaren Peter Fröjdfeldt och ville att han skulle sätta stopp för de där konstiga finterna.

Det var för sent då.

Hasse är etta i dag.

Han var den här allsvenska omgångens stora spelare.

Jag antar att man bör passa på. Det kan vara slut nu. Det har det varit förr. Jag minns när det bara behövdes ett träningspass i Sportspegeln för att Blomqvist skulle bli skadad för åratal framåt.

Men en viktig spin off-effekt har han redan fått; jag tror det var Hasses lugn och teknik och spelglädje som frigjorde den normalt så tungsinte Martin Ericsson och fick honom att se ut som en riktig fotbollsspelare. D e t kan hålla i sig. Även om Blomqvist själv visar sig vara på väg in i en ny lättare svacka på typ tre år.

Det behöver Blåvitt.

Och så här långt är det bara för fansen att njuta.

Det gäller att passa på.

Tack för alla hundratals mejl från Österfans efter de två raderna förra onsdagen om att Öster är "sämsta allsvenska nykomlingarna sen Ljungskiles badbyxförsäljare".

Jag kan bara meddela att Ljungskiles fans var inte glada de heller.

Men de slutade mejla efter Helsingborg-Öster.

Ju fler repriser man ser av Kim Källströms frispark så undrar man ju varför målvakten Conny Johansson inte tog den.

Veckans Gnällbälte:

Krister Nordin och Johan Elmander. Skulle inte Nordin vara en av de hårda...?

Mats Rubarth var inte bra mot Sundsvall. Plötsligt förstod jag lite varför vissa fans kallar honom "pingislungan".

Grönhagen etta på "Närmast få sparken-toppen" förra veckan. Erik Hamrén tar över platsen i dag. Även om Örebros lokaltidning redan ifrågasätter Stefan Lundin.

Veckans snyggaste mål måste ju - i en enorm konkurrens - ha varit Elfsborgs 2-1 när Kristoffer Arvhage skruvade bollen runt Dick Last. Mmm...

Känns som att Mattias Asper är tillbaka i Malmös mål nästa match va...

När Anders Frisk varnade Pablo Pinones-Arce för att dra tröjan över huvudet så visade det ju att årets löjligaste regeländring bara drar ett löjes skimmer över svensk fotboll.

Kändes nästan som om Börje Lundberg läst Sportmagasinets "Coolast i allsvenskan" lite väl mycket. Solbrillor kl 20.45 är mycket tufft...

Veckans 11:a

På bänken

Veckans 11:a och På bänken – längre ned på sidan.