”Fiaskostämpeln är orättvis”

Olle Nordin talar ut om tiden som förbundskapten, utbrändheten och nystarten i division 2

FOTBOLL

Hånad, hyllad och utbränd.

Nu tar Olle Nordin, 53, ny sats i division-två klubben Jönköpings Södra och pratar för första gången om VM-fiaskot i Italien.

- Jag vet vad jag har gjort för svensk fotboll, säger han.

Foto: KAI REHN
SMÅLER I SMÅLAND 2001 förlorade Olle Nordins AIK cupfinalen mot Elfsborg på Stadsparksvallen i Jönköping. Nu är Nordin tillbaka på arenan - som tränare för Jönköping Södra i division 2. "Jag tycker att det är Sveriges vackraste arena", säger Nordin.

Den 20:e juni 1990 i Genua fick han en stämpel.

I 87:e minuten skickade Costa Ricas inhoppare Hernan Medford Sverige ur VM.

Besvikelsen var enorm. Sveriges stolta landslag hade förlorat alla tre matcherna i gruppspelet med 1-2 och VM-äventyret var över.

Förbundskapten Olle Nordin blev syndabock.

När Sportbladet träffar honom är han på gott humör. Jönköpings Södra har inlett serien med två klara vinster och det märks han att trivs i sin nya hemstad.

Det har gått 13 år sedan nederlaget i Italien och med perspektiv kan Olle Nordin se tillbaka.

- Det känns orättvist att många kommer ihåg min tid som förbundskapten som ett fiasko. Som jag ser det var det tre veckor som inte var bra och fyra år som var otroligt framgångsrika.

Före VM var du mer eller mindre geniförklarad, men efteråt utsågs du till syndabock. Är du bitter över att det vände så snabbt?

- Jag kan inte hindra människor från att tycka och tänka saker. Det är klart att det känns lite underligt att jag blev så otroligt mycket sämre under ett par veckor. Men det viktiga är att jag vet vad jag tillsammans med killarna gjorde för svensk fotboll.

Menar du att ni la grunden för de framgångar som kom senare under 90-talet?

- Till viss del. Flera av spelarna som var med i Italien fick en viktigt erfarenhet som de hade nytta av senare i sina karriärer. Det är klart att det hade betydelse.

Nu med facit på hand. Är det något under VM som du önskar att du gjort annorlunda?

- Det är möjligt att jag skulle värderat Glenn Strömbergs rutin mer och låtit honom spela från start i alla tre matcherna. Men just då tyckte jag att andra var bättre. Hur om helst, gjort är gjort och det finns egentligen ingen anledning att vara efterklok.

Det var en skräll när du blev utsedd till förbundskapten hösten 1985. Har du någonsin ångrat att du tackade ja?

- Aldrig. De åren, inklusive VM, är något av de största jag har varit med om. Visst var själva turneringen inget vidare, men sättet vi tog oss dit och sammanhållningen i laget. Det var underbart.

Tomas Brolin fick ju sitt genombrott i landslaget under din ledning. Är det något du är stolt över?

- Jag glömmer aldrig matchen mot Wales när Tomas gjorde två mål i sin debut. Det är när man som tränare släpper fram unga talanger och de lyckas som jobbet är som roligast. Självklart är jag stolt.

Blev du besviken när du inte fick fortsätta som förbundskapten?

- (lång paus) Självklart blev jag besviken, men det var inget som jag kunde påverka. Det var bara att acceptera situationen och gå vidare.

När du återvände till Sverige och tog över IFK Norrköping efter sju år utomlands var det många klackar som välkomnade dig med att ropa 1-2, 1-2, 1-2.

- (skratt) Ja, det stämmer. Jag blev väldigt imponerad över att så många kunde komma ihåg resultaten. En del kanske skulle bli förbannade, men jag ser ingen anledning till det. Det säger mer om dom än det gör om min tid som förbundskapten. Jag bara ler.

Den åttonde mars förra året sjukskrevs du för utbrändhet. Vad var det som hände?

- Under en längre tid hade jag sovit dåligt och till slut sa kroppen ifrån. Det var tufft att erkänna att det inte fungerade, men det gick bara inte. Jag behövde en time out och därför sjukskrevs jag i två månader.

Hur illa ute var du?

- Det hann inte gå så långt som jag har förstått att det kunde ha gjort. Det finns människor som verkligen går in i "väggen" och som blir sjukskrivna i flera år. Som tur var lyssnade jag på min kropp. Det är jag tacksam för i dag.

När du sedan blev frisk fick du inte komma tillbaka. Är du besviken på AIK?

- Jag kan bara konstatera att de tackade nej till mina tjänster när jag ansåg mig vara redo. Jag ville tillbaka, men fick inte den möjligheten. Att det blev så får stå för dom.

Det märks att frågan är känslig. Han säger det inte, men det syns. Leendet som funnits under hela intervjun är borta och den annars stadiga blicken börjar flacka.

Ångrar du att du skrev på för AIK?

- Inte ett skvatt. Det är Sveriges största klubb och jag fick uppleva grejer med AIK som var helt otroliga. Att jag ville komma tillbaka som tränare är väl ett tydligt tecken på att jag aldrig ville lämna klubben.

Nu är du tillbaka som tränare. Varför blev det Jönköpings Södra?

- För mig har aldrig nivån spelat någon roll. Det är viktigare att det är en miljö och en utmaning som känns rätt. Nu fick jag ett erbjudande om att leda ett lag som satsar på att bli ett elitlag inom fyra år och som har förutsättningar för att klara det. Det tyckte jag var en spännande uppgift.

Hur har flytten påverkat dig ekonomiskt?

- Det är skillnad mot allsvenskan, men det är ju inte så konstigt. Det jag kan säga är att det inte går någon nöd på mig.

Ni har inlett med två segrar. Det kanske blir Superettan redan nästa säsong?

- Nja, skulle vi gå upp redan i år skulle det verkligen bli en prövning nästa säsong. Det skulle bli tufft. Men visst, vi tackar ju inte nej till framgång.

Är det här sista anhalten i karriären?

- Nej. Jag vet att jag kommer att vara här de kommande fyra åren, men jag har inte tänkt avsluta karriären här. Om ett intressant erbjudande dyker upp när kontraktet går ut då kanske jag nappar. Men just nu trivs jag här i Jönköping.

Inledde tränarkarriären 1981

VM är störst i karriären - olle tycker till om...

Nils Olauson