Sportbladets nya pris - Månadens tränare

Utmärkelse höjer tränarnas status

FOTBOLL

Och Månadens Tränare heter...

Se där dagens nyhet i svensk elitfotboll! Sju månaders seriefotboll ska ge oss sju Månadens Tränare.

I dag sammanträder juryn för att utse den förste av de sju, Månadens Tränare i april.

I morgon kan du i Sportbladet läsa vem som blivit den historiske förste Månadens Tränare.

Vi har tränare för 42 elitlag att välja bland...

Foto: ANDERS CARLSSON, MARTINA HUBER, JEPPE GUSTAFSSONMontage: SAMMY ELERS-SVENSSON
VEM TAR PRISET? I morgon presenterar Sportbladet den första vinnaren av Månades tränare. Blir det någon av dessa kandidater eller någon annan?

Idén kom någon gång i vintras från Stefan Lundin, ordförande i Svenska Fotbolltränarföreningen.

På Sportbladet tände vi direkt, och när Ove Kindvall på Svenska Spel fick höra talas om det hela, hakade han omedelbart på.

Sju gånger under året - från april till och med oktober - ska vi på Sportbladet i samarbete med Svenska Fotbolltränarföreningen och Svenska Spel utse en Månadens Tränare.

Han eller hon - i Östers damtränare Carina Jönsson finns faktiskt här en ensam tjej i församlingen... - premieras för det han eller hon gjort i allsvenskan, i superettan eller i damallsvenskan.

Vinnaren utses av en jury som består av Tommy Svensson från Svenska Fotbolltränarföreningen, Ove Kindvall från Svenska Spel samt representanter för Sportbladet; denna första gång Stefan Alfelt och jag själv.

Merittyngda jury

Utan att gå närmare in på de aktiva meriterna för Sportbladets jurymedlemmar kan man stolt konstatera, att detta är en merittyngd jury:

Tommy Svensson, aktiv i Öster och Standard Liège, 40 landskamper som spelare 1967-73 plus 88 landskamper som förbundskapten 1991-97 med VM-bronset 1994 som höjdpunkt, svensk mästare 1968, svensk cupmästare 1977;

Ove Kindvall, aktiv i IFK Norrköping, Feyenoord och IFK Göteborg, 43 landskamper 1965-74, svensk mästare 1963, holländsk mästare 1969 och 1971, europacupmästare 1970.

Båda har de fått Guldbollen: Ove Kindvall 1966, Tommy Svensson 1969.

Båda har de blivit bragdguldsbelönade: Ove Kindvall 1969 för sina dubbla VM-kvalmål mot Frankrike, Tommy Svensson 1994 som bas för bronslaget i VM.

En jury som kan ämnet fotboll när den nu sätter tränaren i centrum och därmed höjer tränarrollens status.

Förebilden finns i England

Det synbara priset är en tavla plus en prischeck på 5 000 kronor från Svenska Spel, och utdelning sker på lämplig hemmamatch.

Priset går att vinna flera gånger, och det är helt jurymedlemmarnas subjektiva bedömning som avgör.

Förebilden har vi hittat i England där The League Managers Association tillsammans med sponsorn Barclaycard delar ut motsvarande pris; där egentligen ett pris per serie.

Vem är då april månads tränare i Sverige? Det finns några att välja bland...

Bosse Falk i Landvetter, vars lag toppade serien med tre raka och 9-0 i målskillnad före favoriter som Umeå, MFF och Djurgården/Älvsjö (gårdagens förlust tillhör ju maj...).

Trelleborgs Ulf Larsson/Anders Grimberg eller Västra Frölundas Peter Friberg som startat superettan med varsina tre raka?

Nykomlingen Östers Jevgenij Kouznetsov, femma i allsvenskan trots flera skadade nyckelspelare och med ett rätt anonymt gäng på plan?

Hammarbys Anders Linderoth, allsvenskans ende obesegrade tränare?

Eller någon helt annan...?

I morgon får du svaret här i Sportbladet.

Lasse Sandlin

ARTIKELN HANDLAR OM