Retroanfall på Söderstadion

FOTBOLL

Jag tror det var Radio Stockholm som kom på det: I måndags var Elvis på Söderstadion och Paul McCartney i Globen.

Stort. Men det var mer 60-tal än så när Hammarby mötte Malmö.

Det var – och håll i er nu – 4-2-4 som gjorde comeback.

Jag vill minnas att jag läste i någon av min barndoms ”Sporten i dag” att det var Västtyskland som uppfann spelsystemet 4-2-4. Det ansågs defensivt (!) men effektivt. Det fanns ritade beskrivningar i boken och systemet byggde på rörlighet och var en första antydan till ett slags totalfotboll. Mer minns jag inte.

Jag trodde inte mina ögon när jag satt där på Söderstadion i måndags och såg hur Hammarbys uppställning alltmer förändrades från inledningens 4-4-2 till 4-2-4.

Jag blev tårögd. Anders Linderoth borde nog blivit tårögd han också – av bekymmer – om han upptäckt det, men han hade kanske mer ögon för domaren Mikael Nyströms äventyr och Tom Prahls bisarra försök att få Linderoth med på gnället på Nyström.

Elvis och Kennedy – apropå 60-talsreliker – började som yttermittfältare. Men när Elvis ganska snabbt visade att han hade rätt liten uppfattning om de mera försvarsinriktade delarna av den positionen, och snarare såg sig som en del av en tremannakedja, så ruttnade uppenbarligen Kennedy till och tog allt tydligare positioner i anfallslinjen. Följden blev att Karl-Oskar Fjörtoft och Mikael Andersson gled längre ner i banan och kanske var uppställningen ett slags 4-2-0-4, jag vet inte, men rörande var det.

Jag vet inte om Anders Linderoth kände på sig vad som hände men han verkade inte särskilt oroad. Han bytte sent ut Elvis och det förvånade lite, kanske är hans bild av Linderoth-fotbollen sådan att han inte har nåt emot en totalanfallsfotboll.

Jag vet inte. Men Malmös tränare Tom Prahl såg vad som hände. Malmö anföll nästan enbart på sin högerkant. På Elvis sida. Det märkliga med matchen var att Malmö, trots den nästan totala bristen på försvarsspel på Hammarbys kanter, inte kunde skapa några mera betydande chanser. Det säger en del om Malmös brist på kreativitet.

Det säger förmodligen ännu mer om Max von Schlebrügges försvarsspel.

4-3-3 anses för offensivt för dagens fotboll.

4-2-4 måste anses som total dårskap.

Det gav ändå en seger. With a little help from my friends som möjligen Paul McCartney och Tom Prahl skulle sagt.

9 000 Österfans hördes knappt bakom 900 AIK-fans – i Växjö. Pinsamt. Kan inte publikuppvärmarna på Växjö-tv ha lite kurser?

Serieledarna Hammarby har inte gjort ett spelmål på de tre senaste seriematcherna.

Jag kan förstå varför Helsingborgs publik har vissa problem med sina spelare men varför sviker Halmstadspubliken sitt lag?

Mejl från ”En man från Farsta”:

Det man undrar över är ju hur fan Tom Prahl kan få biljett på långsidan på Söderstadion varje år... Alla andra måste ju köpa sin plåt månader i förväg... Men han satt på läktaren i måndags... lika fint som i fjol...

Stockholm vs Göteborg och Skåne behöver vi inte redovisa längre. Stockholm regerar. Resten suger.

Veckans 11:a