Stockholmslagen hotar döda serien

FOTBOLL

Det är när jag ser Helsingborg-Halmstad som jag inser att den grandiosa allsvenska haussen är hotad.

Snart kan festen vara över.

Stockholmslagen håller på att förstöra spänningen.

8 324 på läktarna i det som nästan är ett derby.

Det är dåligt. Riktigt dåligt.

Spelet var inte bra det heller.

Spelet i årets allsvenska har överhuvudtaget varit undermåligt. Att påstå att det skett en kvalitetssänkning är knappast kontroversiellt.

Det är snarare en sanning.

Däremot har spelet på läktarna varit ganska bra. Gott om folk, hyfsad stämning.

Allsvenskan är en publik succé.

Men nu kan man tydligt notera att många supportrar börjar tröttna. Halmstad har nästan ingen publik, det visste vi kanske. Örgryte har aldrig haft nån publik. Blåvitts supportrar är sen tidigare vana vid ett lag som inte kan spela fotboll men åtminstone klarar av att markera tätt, tätt. Men att vara totalt underlägsna Stockholm orkar de knappast hur länge som helst.

Malmöpublikens tålamod har varit bra i år.

Men frågan är hur länge det varar om deras lag inte klarar av att slå andra motståndare än totalt underlägsna lag som Enköping.

Nästa omgång kan bli avgörande

Helsingborg har problem. Det finns en tydlig klyfta mellan lagets supportrar och de lönesänkningsdrabbade spelarna. Kanske ser de spelarena som överbetalda, lata kommunalarbetare, vad vet jag. Men de sluter i alla fall inte upp på arenan.

Krisen finns på landsorten.

Frågan är hur länge deras lag orkar hålla skenet uppe.

Frågan är hur länge supportrarna orkar låtsas som att deras lag har en chans.

Nästa omgång blir intressant.

Kanske helt avgörande.

Djurgården möter Helsingborg borta, AIK möter Malmö hemma.

Svåra matcher för båda men tar Stockholm sex poäng där finns ju faktiskt risken att allsvenskan blir skilda världar resten av året med en kvalserie och en SM-serie.

Och en serie med Enköping.

Nio poäng till Stockholm så är krisen redan här.

Det enda som kan hota Stockholmslagens dominans är väl att Hammarby i nästa omgång möter sitt eget restlager i Enköping. Det är lätt att tro att såna matcher är vunna bara man ställer in skorna.

Det är de inte.

Halmstads 1-0 var en helt rak frispark längs marken. Borde såna verkligen få gå i mål?

På nått sätt är det ju något rörande i att Svante Samuelsson sitter på AIK:s bänk igen. Man kände ju lite på sig att en trubbbig engelsk tränare skulle uppskatta den gode Svante mer än AIK:s byråkrater.

Vem vet; det kanske finns hopp för Christer Mattiasson också.

Publiken i Göteborg är inte ens med i matchen, sa Arash Talebinejad och Fredrik Björk. Kan ju har berott på att de spelade i Frölunda...

Hammarby-IFK Göteborg. Jag tror aldrig jag sett så många felpassningar under 90 minuter. Över division 5.

Några sekvenser i matchen mellan Djurgården och Sundsvall: Bala Garba har ett helt öppet läge två meter från mål, Hans Bergh har ett annat.

Ingen av dem vågar skjuta. Bala Garba passar fem meter bakåt (!) i stället för att slå den enkla tåfjutt som borde gett mål.

Orsaken är, antar jag; de vågar inte skjuta. Motståndarna har sån respekt för Andreas Isaksson att de inte vågar skjuta.

Veckans 11

På bänken

Lasse Anrell