MANIfikt!

En ny AIK-stjärna tändes – och avgjorde cupmötet

FOTBOLL

Money, Money, Mani.

AIK:s tränare Richard Money drog fram ännu ett ungt ess ur rockärmen.

Åtta minuter in i sin hemmadebut avgjorde Mani Tourang, 18, mot Häcken.

Foto: johan solum
Namn: Mani Tourang. Längd: 175 cm. Vikt: 67 kg. Född: 24 februari 1985 i Teheran, Iran. Position: mittfältare. Bor: Uppsala. Till AIK från: Sirius 2002. Landskamper: 12 P, 2 J

AIK vann cupdrabbningen mot 2–0. För tretton av de AIK:are som spelade var det en dag på jobbet. För en var det helt annorlunda.

– Det var som en dröm, säger Mani Tourang som mitt i andra halvlek slog in sitt första Råsundamål efter en hörna.

Inför förra säsongen kom han till AIK från Uppsala och Sirius.

Men den första tiden i Stockholm höll på att knäcka honom.

– Min karriär i AIK har varit upp och ner så här långt. Först var det bara ner. Jag var 16 när jag flyttade hemifrån och saknade familj och vänner enormt. Dessutom fick jag knappt spela i juniorlaget. Till slut bestämde jag mig för att flytta hem och pendla, säger han.

Beslutet att vända hemåt var lyckat. Sedan dess har det mest varit ”upp” för Mani Tourang.

Tränade med a-laget

– Inför den här säsongen fick jag börja träna med a-laget. Under försäsongen var jag med och spelade matcher och fick också vara med i Nackas minne. Men det här var något helt annat...

När Arash Talebinejad lämnade planen för att ge plats åt Tourang hade han hunnit med att slå in 1–0 efter att Daniel Tjernström slagit en frispark som Benjamin Kibebe nickskarvade vidare inne i straffområdet.

Tourang, som liksom Talebinejad är född i Iran, säkrade segern.

– Mats Rubarth slog en hörna, Kibbe (Benjamin Kibebe) gick upp i en nickduell och Sammy (Samuel Ayorinde) missade chansen att slå in den. Bollen gick fram till mig och jag slog in den – det var hur skönt som helst.

Det slutade med succé.

Men AIK:s nya nummer 26 var rejält nervös inför sin debutmatch.

– När jag satt vid sidlinjen och satte på mig benskydden kände jag en stor klump i magen och när jag sprang in bara slog och slog hjärtat. Men så fort jag fick känna på bollen rann allt av mig.

Landslaget nästa

På måndag väntar derby mot Djurgården. Tourang hoppas på en plats i truppen. I en annan har han redan blivit uttagen.

På onsdag reser han med p18-landslaget till Portugal för en turnering där Sverige möter värdlandet, Spanien och England.

En stjäna har tänts.

Martin Fransson