Äntligen - nu får Blågult en klack

Stockholmslagens fans får en egen sektion på Råsunda

FOTBOLL

Den trista stämningen på Sveriges landskamper är snart ett minne blott.

Nu kan Sportbladet avslöja att det planeras för en svensk landslagsklack.

- Vi hoppas att vi ska kunna genomföra det här inför Lettlandsmatchen i höst, säger Janne Larsson på Svenska Fotbollförbundet.

Det var efter att ha sett superderbyt mellan AIK och Djurgården som Fredrik Ljungberg blåste liv i frågan om en svensk landslagsklack. "Freddie" var så imponerad av publikstödet på Råsunda att han ville ha samma stöd när Sverige spelar landskamper.

- Det vore kul om förbundet kunde få till ett samarbete med klackarna. Det stödet är som att ha en extra man på plan, sa Ljungberg till Sportbladet i onsdags.

Förbundet vill ha stöd

Nu ser det alltså ut att kunna bli verklighet. Svenska Fotbollförbundet har öppnat dörren för ett samarbete med landets olika supporterorganisationer om hur man ska få bättre stämning på läktarna när Sverige spelar landskamper.

- Vi vill ju såklart också från vår sida att det ska vara bra stämning och en festlig inramning på matcherna. Då tror jag att det är oerhört viktigt att vi har ett bra samarbete med supporterorganisationerna, säger Janne Larsson som arbetar med evenemangsfrågor inom förbundet.

Parterna möttes för ett första möte för cirka två veckor sedan. Med på mötet fanns representanter från de tre stockholmsklubbarnas olika supporterföreningar, tifoentusiaster, Janne Larsson, samt en av fotbollförbundets jurister.

Ett mycket bra möte

- Det var ett bra möte där de verkligen lyssnade på vad vi hade att säga. Jag tror att de kom lite mer till insikt om vad allt handlar om. Sitter man vid ett skrivbord på ett kansli hela dagarna är det svårt att veta vad publiken vill ha, säger Magnus Wilhelmson, ordförande i Bajen Fans.

Rent konkret handlar det om att förbundet ser till att upprätta två sektioner på någon av Råsundas Norra eller Södra läktare för en så kallad "Sverigeklack". Biljetterna till dessa är det sedan tänkt att supporterföreningarna själva ska sälja till sina medlemmar.

- Först och främst handlar det om att "blocka" biljetter till stockholmsklubbarnas supporterklubbar när matcherna spelas på Råsunda. Men längre fram hoppas vi även att kunna få till ett samarbete med andra föreningar då matcherna spelas någon annanstans, säger Janne Larsson.

Tankarna om en landslagsklack fanns redan inför onsdagens match mot Polen, men tiden har varit alltför knapp för att hinna med att organisera detta. Istället riktas arbetet in mot EM-kvalmatchen mot Lettland den 11 oktober. Inom kort kommer parterna att träffas ytterligare en gång.

Brasilien har världens bästa fans - här är de största klackarna:

Martin Skogsberg