”Elfsborg kan få oss i konkurs”

Kräver fyra miljoner för Stabaeks Linderoth-
försäljning

1 av 4 | Foto: ANDERS DEROS
1996-99 Tobias Linderoth i Elfsborg.
FOTBOLL

Elfsborg kan sätta norska Stabaek i konkurs.

Den allsvenska klubben kräver nu sina uteblivna miljoner för Tobias Linderoth.

Men Stabaek kan inte betala.

- Elfsborg kan sätta oss i konkurs om de vill, men då får de aldrig sina pengar, säger Jan Økern, styrelseordförande i Stabaek Fotboll AB.

Den norska fotbolls-klubben Stabaek dras med skulder på över 25 miljoner kronor. Bland de som klubben är skyldiga pengar finns Elfsborg. Den allsvenska klubben vill nu ha sina nära fyra miljoner kronor, varav hälften ska betalas av Stabaek och hälften av Everton direkt. Beloppet är den resterande delen av den summa man har rätt till av övergångspengarna för Tobias Linderoth när han såldes från Stabaek till Everton i fjol.

- Pengarna skulle ha utbetalats den 15 februari i år, men det har ännu inte gjorts, säger Elfsborgs vice ordförande Kennerth Thulin.

Flera alternativ

Elfsborg, som i år räknar med att gå med ett underskott runt sex miljoner kronor, vill inte vänta längre.

I veckan hölls ett styrelsemöte där klubben beslöt att undersöka möjligheterna att kräva in pengarna och begära Stabaek i konkurs.

Stabaek har ingen möjlighet att betala hela beloppet nu och har gett Elfsborg ett antal alternativ.

- Vi hoppas att de ska anta något av dem, säger Jan Ørken, styrelseordförande i Stabaek Fotboll AB.

Han fortsätter:

- Det här tungt för oss att ha det här hotet över oss, vi har kämpat med de ekonomiska problemen så länge.

Den 20 juni ska Elfsborg ge norrmännen besked om de godkänner något av alternatvien eller väljer att gå vidare med konkurshotet.

- Vi har fått ett förslag från Stabaek om en uppgörelse. Jag vill inte uttala mig om något mer eftersom vi är mitt i förhandlingar. Vi hoppas kunna nå en överenskommelse, men inget är klart, säger Kennerth Thulin.

Erbjuder aktier

Elfsborg har fått tre alternativ att välja på. Det första är att nöja sig med 70 procent av summan och få pengarna nu. Det andra är att få hela summan i aktier vid Stabaeks planerade nyemission. Det tredje är att ge Stabaek summan som ett treårigt lån med tre procents ränta, men utan säkerhet.

Baerums kommun, som Stabaek var skyldig 2,4 miljoner kronor, har gått med på ett sådant lån.

Elfsborg kommer däremot troligen att välja det första alternativet.

Om Boråsklubben inte går med på något alternativ kan Stabaek gå i konkurs.

- Vi har äntligen fått nya investorer. Men innan de vill satsa pengar måste de veta att kreditorerna, de vi är skydliga pengar, alla är med på vår betalningsplan, säger Jan Ørken.

Han tillägger:

- Elfsborg kan sättta oss i konkurs. Men då får de noll. De får ingenting. Det finns andra prioriterade kreditorer som ska ha pengar före dem. Så det ligger i deras intresse också att komma överens.

Jennifer Wegerup

ARTIKELN HANDLAR OM