”Fotbollen lockar igen”

Event- arrangören Pettersson längtar efter att få sporten som yrke igen

Foto: BJÖRN OLSSON
BLICKAR FRAMÅT Stefan Pettersson längtar tillbaka till fotbollen och håller dörren öppen. ”Bara det dyker upp något tillräckligt intressant”, säger han.
FOTBOLL

Knäskadan satte stopp för fotbollskarriären. I dag är Stefan Pettersson, 40, fembarnspappa, handelsresande i konstgräs och arrangör av företagsevenemang.

– Helst skulle jag vilja syssla med fotboll igen. Bara det dyker upp något tillräckligt intressant, säger Stefan Pettersson.

På meritlistan finns en handfull SM-guld med IFK Göteborg, ligatitlar med Ajax och UEFA-cupvinster, både med Blåvitt och storklubben från Amsterdam. Därtill kommer åtskilliga A-landskamper. Fortfarande är hans namn ytterligt aktat i Ajax.

– Det är kul att de fortfarande minns mig i Holland. Det händer att jag åker dit ibland och deltar i jippon, säger Stefan Pettersson.

Fotbollen ligger honom fortfarande varmt om hjärtat. Så pass mycket att han längtar efter att åter få sporten som yrke.

– Jag har fått ett bra liv efter karriären. Men det klart att fotbollen lockar. Den var ju så länge mitt liv, säger Stefan Pettersson.

Vad gör du nu för tiden?

– Jag är konsult inom idrott och evenemang. Dels jobbar jag på ett eventföretag, som drivs av Christian Bergström (före detta tennisspelare). Dels arbetar jag med konstgräset ”Field Turf”, ett tredje generationens konstgräs.

Har du nytta av kändisskapet i din yrkesroll?

– Ja, i alla fall när det gäller den första kontakten med kunden. Då är det en fördel. Men efter det är det hårt jobb som gäller för att ro arrangemangen i hamn.

Hur kändes det att sluta med fotbollen?

– Knäskadan tvingade mig att sluta. Jag hade gärna fortsatt spela ett par år till, så det var lite tungt. Men bitter var jag inte.

Var du förberedd på att karriären skulle ta slut?

– Ja, det var jag väl. Men när jag slutade tog jag ledigt från allt i drygt ett år. Jag hade bestämt mig för att inte hoppa på något nytt direkt. Jag hade lite ekonomikunskaper i bagaget. Det ledde mig till den bransch jag jobbar inom i dag.

Varför fortsatte du inte i någon ledarroll i Blåvitt?

– Jag blev aldrig tillfrågad. Många gamla Göteborgsspelare har ju fortsatt som tränare i klubben, men det blev aldrig aktuellt för mig.

Håller du kontakten med dina gamla lagkompisar?

– Ja, lite till och från. Från tiden i Blåvitt är Micke Andersson den jag har mest kontakt med. Sedan pratar jag också en del med min gamle lagkamrat Danny Blind i Ajax. Han är numera ungdomsansvarig i klubben.

Vad har du för framtidsplaner?

– Jag kommer att flytta med familjen till min frus gamla hemtrakter i Stockholm. Om jag får ett erbjudande av någon inte alltför avlägsen klubb är det möjligt att jag nappar.

Karriären

Folkkära svenska idrottare, som slog igenom och försvann. Hur lever de i dag? Sportbladet berättar vad som hände sedan – efter stjärnornas sorti från arenorna. Först ut: Stefan Pettersson, 40, firad målskytt under tio succéfyllda år i IFK Göteborg och Ajax.

Magnus Helander