Här dör han – mitt på plan

Kamerun- och Premier Leaguestjärnan Foe segnade ner och avled under landskampen – fotbollsvärlden i chock

Foto: ap
LIVLÖS PÅ PLANEN Spelarna och domaren på planen förstår direkt allvaret i situationen och läkare finns snabbt på plats. Marc-Vivian Foe bärs medvetslös av planen där upplivningsförsöken inleds direkt. Under 45 minuter försöker medicinsk personal få igång hjärtat, utan resultat. ”Det troligaste är att det handlar om en hjärtmuskelinflammation eller en hjärnblödning”, säger den svenske landslagsläkaren Magnus Forssblad.
FOTBOLL

LONDON

Det hade gått 71 minuter av semifinalen i Confederations Cup mellan Kamerun och Colombia.

Då – i mittcirkeln – segnar Marc-Vivien Foe ned.

Den 28-årige Premier League-spelaren dog av det som tros vara en hjärtattack.

Den tragiska nyheten om Marc-Vivien Foes död skakade om hela fotbollsvärlden i går. Men särkilt stor var sorgen i Manchester där landslagsmannen för Kamerun spelat den senaste säsongen.

Han var utlånad till City från sin klubb Lyon under ett år och gjorde stor succé och blev mycket populär band fansen.

Han spelade 35 av Citys 36 matcher i ligan och gjorde nio mål.

Så sent som i går eftermiddag talade Foes agent mycket optimistiskt om spel i Premier League även den kommande säsongen.

Det var troligen med City som ett avtal var nära – ett avtal som skulle lösa honom från sista året med Lyon.

Även flera andra klubbar sägs ha visat intresse för mittfältaren.

Marc-Vivien Foe, som gjorde sin 62:a landskampen för Kamerun, var ensam i mittcirkeln på Stade Gerland i Lyon – sin egen gamla hemmaarena – när han kollapsade.

Fick hjärtmassage

Han fördes omedelbart av planen och läkare försökte få liv i honom, bland annat med mun- mot mun metoden och med hjälp av hjärtmassage .

Upplivningsförsöken pågick i 45 minuter.

Med största sannolikhet rör det sig om en hjärtattack, det fanns också inledningsvis rapporter om att Marc-Vivien Foe svalt tungan.

Den exakta dödsorsaken är ännu inte fastställd.

Det var Fifa som gick ut med meddelandet om Foes död och det skedde strax före avspark i den andra semifinalen mellan Turkiet och Frankrike i Paris.

”Fifa meddelar att Marc-Vivien Foe har dött i tragisk omständigheter under matchen mellan Kamerun och Colombia. Fifa och världens fotbollsfamiljen vill framför kondoleanser till hans familj och Kameruns landslag”.

Mycket populär

Marc-Vivien Foe var mycket populär i Frankrike och hade många vänner bland de franska fotbollsspelarna. När den franska nationalsången spelades grät Thierry Henry öppet av sorg.

Före matchen visades en bild av Foe på strobildskärmarna och man höll en tyst minut till hans minne. När Thierry Henry gjorde mål efter tolv minuter ägande han det åt vännen Foe och pekade upp mot himlen.

Marc-Vivien Foe var även mycket populär i Storbritannien. Han har spelat som proffs i Premier League i två omgångar, först i West Ham dit han värvades av dåvarande managern Harry Redknapp från Lens i januari 1999 och blev kvar till säsongslutet året därpå då han köpts av Lyon.

– Marc var en jättebra kille och otroligt populär, det var omöjligt att inte tycka om honom. En bra spelare och mycket ödmjuk, säger Harry Redknapp som i dag leder nykomlingarna Portsmouth i Premier League.

Portsmouth är ett av de lag som också påstås ha varit intresserat av Foe.

På väg till United

Ett annat är Manchester United där Foe nästan hamnade innan han gick till West Ham.

– Han bröt benet strax innan han skulle skriva kontrakt med United och kom till oss senare, berättar Harry Redknapp.

– Jag vet att Sir Alex fortfarande höll kontakten med honom.

Många är förstås mycket häpna över att Foe sannolikt drabbats av en hjärtattack, han var i toppform.

Han har varit svårt sjuk, för tre år sedan drabbades han av malaria som han lyckades bekämpa och återfick sin form så att han kunde spela med Lyon som blev franska mästare för ett år sedan.

Matchen mellan Kamerun och Colombia spelades färdigt och Kamerun vann med 1-0 och det tog också laget till final där man möter Frankrike.

Svenskproffsen i Premier League: Det är ruskigt

Leif Kasvi