Snart kan busarna straffas hårdare

Domare vill ha samma regler som England: Skillnad att sparka bort bollen eller sparka ner motståndaren

FOTBOLL

Det är värre att sparka ner motståndaren än att sparka bort bollen efter avblåsning, tycker flera allsvenska domare Sportbladet pratat med.

Men bestraffningen är den samma – gult kort. Och efter tre varningar avstängning en match.

Till nästa säsong kan systemet komma att ändras.

– England har ju ett system där spelarna drabbas efter hur grov förseelsen är, och antalet matcher bestäms i efterhand. Borde vara något för Sverige, när vi har samtliga matcher på video, säger Fifa-domaren Jonas Eriksson.

Efter varningen på Igor Sypniewski i förra veckan (Halmstad–IFK Göteborg) har diskussionen gått varm i fotbolls-Sverige: är det verkligen riktigt att Sypniewski – som blivit varnad fyra gånger för att ha sparkat bort bollen, dragit av tröjan och filmat – vid nästa varning ska få samma straff som en spelare som blivit varnad fem gånger för ojuste och farligt spel?

I dag finns ingen annan möjlighet. När en spelare får sin tredje varning är han automatisk avstängd en match, vid fem varningar stängs han av ytterligare en, samma sak vid sjunde varningen och så vidare.

Kort kan strykas

Sportbladet har pratat med ett antal domare som inte är främmande för en ändring av avstängningssystemet.

– Nu för tiden, när alla matcher spelas in på video, finns ju möjligheten att titta i efterhand och göra en bedömning hur grov förseelsen är. Det är ju skillnad på att sparka bort bollen och sparka ner motståndaren, säger Jonas Eriksson.

– Den feedback jag får från spelare och ledare är att man bör se över om det inte går att hitta ett system där man bestraffar i efterhand utifrån hur grov förseelsen är. Ungefär som i England, säger Eriksson.

Han får stöd av kollegan Martin Hansson, också Fifa-domare:

– Det verkar inte helt fel. Det tåls att diskuteras, vårt system är inte hundraprocentigt.

– Jag tycker också att om en spelare klarar sig utan varning i låt säga 7-8 matcher, så kan det kort han fick i första matchen strykas.

– Då har han bevisat att han inte är en ful spelare. Det är väldigt magstarkt att de varningar han fick de första omgångarna ska stoppa honom från spel i sista, menar Hansson.

Arbetsgrupp

Även Halmstads ordförande Bengt Sjöholm, vill se en förändring. Frågan diskuteras just nu inom Svensk Elitfotboll (SEF).

– Förhoppningsvis kan vi hitta ett nytt, bättre system till nästa säsong. Det är inte rimligt att Igors gula kort ska ge samma bestraffning som varningar för våldsamt och farligt spel.

Enligt Sjöholm planerar man inom SEF att tillsätta en arbetsgrupp som tittar på mer konkreta riktlinjer för ett framtida bestraffningssystem.

– Vi har diskuterat saken och till hösten tillsätts eventuellt en arbetsgrupp, säger Sjöholm.

I England kan utvisningar och varningar överklagas

Robert Laul

ARTIKELN HANDLAR OM