Tränare sparkas - till ingen nytta

Tränarbyte ger marginell effekt enligt tysk studie: Det stämmer utan tvekan

FOTBOLL

Tränarbyten saknar långsiktig effekt.

Det visar en tysk studie.

- Forskningsresultaten stämmer utan tvekan, säger Östers sparkade tränare Jevgenij Kouznetsov.

Foto: Anders Deros
”INGEN ÖVERRASKNING" Stefan Lundin fick gå från IFK Göteborg 2002. Nu tränar han Örebro och är ordförande i Sveriges tränarförening. "Resultatet av forskningen kommer inte som någon överraskning", säger han.

Forskare vid universitetet i Münster har analyserat effekterna av 206 tränarbyten under 35 år i Bundesliga. Resultaten visar att tränarbyten ger marginell effekt - eller ingen effekt alls.

- Tre eller fyra matcher efter tränarbytet kan en förbättring märkas för laget, men den är inte bestående, säger en av forskarna, Alexandra Tippenhauer, enligt TT.

I år har en allsvensk tränare tvingats avgå - Östers Jevgenij Kouznetsov. Han tycker att den tyska rapporten ger en riktig bild.

- Forskningen stämmer utan tvekan. Att ge tränaren sparken är den lättaste lösningen. Öster gjorde helt fel när de sparkade mig. Klubbarna måste ge tränarna långsiktigt förtroende, säger Jevgenij Kouznetsov.

"Hade kört fast"

Östers ordförande Ola Rydén har en annan åsikt.

- Vi kände att spelarna inte fick ut max av sitt kunnande. Då kändes det naturligt att byta tränare. Men naturligtvis är det inte bara Kouznetsov som är ansvarig.

- Vi hade kört fast med vårt spel. Då var det naturligt att Jevgenij fick gå. Ibland kommer man till vissa ställningstaganden. Jag tycker att vi gjorde rätt, säger Ola Rydén.

Har ni märkt någon effekt av tränarbytet?

- Nej, inte de två första matcherna. Leif Widén hade inte hunnit få tillräckligt med tid att sätta sin prägel på laget då. Men den här veckan syns det på träningarna att det skett en avsevärd tempohöjning och att spelarna har tuffat till sig.

Örebros tränare Stefan Lundin lämnade IFK Göteborg under höstsäsongen förra året. Han är inte förvånad över de tyska forskningsresultaten.

- Det kommer inte som någon överraskning. Men det är bra att det kommer på pränt. När ett lag går dåligt så beror det inte bara på tränaren. Det är många andra faktorer som spelar in, säger Stefan Lundin.

"Kortsiktig lösning"

I egenskap av ordförande i Sveriges tränarförening riktar Lundin kritik mot Östers beslut.

- Öster valde en typiskt kortsiktig lösning. De gjorde helt fel som sparkade Kouznetsov. Jag tycker inte att Öster hade argument för sin åtgärd, säger Stefan Lundin.

Du valde att lämna IFK Göteborg självmant i fjol. Var det ett riktigt beslut?

- Just då kändes det som att det var det bästa för laget. Så här i efterhand vet jag inte om det var rätt eller fel.

För Jevgenij Kouznetsov går trots allt livet vidare.

- Jag är väldigt revanschsugen och blir väldigt glad om någon svenska klubb vill anlita mig som tränare. annars flyttar jag nog till Ryssland, säger han.

Resultaten ändras inte nämnvärt under säsongen

Allsvenskans tränare som sparkats sedan 2000

Magnus Helander

ARTIKELN HANDLAR OM