”Repriserna är uppviglande”

Domare missnöjda med hur storbildsskärmarna används

FOTBOLL

Matchavgörande händelser vevas i repris. Storbildsskärmarna uppviglar publiken. Det gillar inte domarna.

– Produktionsbolaget måste följa reglerna, säger elitdomaren Lars Kratz.

De senaste tre åren har storbildsskärmar funnits på de allsvenska arenorna. Bra för fotbollen tycker många. Men det finns också negativa aspekter. Något som domarna uppmärksammat.

– Sköts sändningen på ett bra sätt gagnar det alla. Även domarna. Men ibland följs inte reglerna, säger Lars Kratz, som i går dömde Enköping-Örgryte.

Inför fjolårssäsongen fastställdes nya regler. Matchsituationer får bara repriseras en gång i direkt anknytning till händelsen. Men under säsongen har det hänt att omdiskuterade matchsekvenser repriserats flera gånger i sändning.

Vill behålla skärmarna

Jonas Eriksson, domare i gårdagens match mellan Sundsvall och Helsingborg menar att regelöverträdelserna är ett problem. Samtidigt vill han behålla storbildsskärmarna.

– Det finns en diskussion bland domarna i den här frågan. I år har det hänt att samma händelse repriserats flera gånger. Det kan uppvigla publiken mot oss domare, säger Jonas Eriksson.

Men bilderna kan väl också förstärka riktigheten i domsluten?

– Ja, frågan är tudelad. Ibland kan en repris döda diskussionen på läktarna och visa att domaren hade rätt.

Fotbollsförbundet äger produktionsbolaget Onside, som svarar för sändningarna på arenornas storbildsskärmar. Jan Larsson, evenemangsansvarig på förbundet, förstår domarnas kritik.

”Domarna har rätt”

– Det stämmer att situationer har repriserats mer än en gång. Men det beror på den mänskliga faktorn. Det är sånt som händer. Meningen är att bestämmelserna noga ska följas, säger Jan Larsson.

Har domarna rätt i sin kritik?

– Ja, självklart ska reglerna följas. Det är vi mycket noga med. Det domarna syftar på är en händelse i Landskrona i våras. Då fick publiken se en omdiskuterad situation ett par gånger. Men det berodde på ett tekniskt misstag.

Första året storbildsskärmar användes idkades strikt censur. Då repriserades enbart "highlights". Numera får allt som inträffar spelas upp igen på skärmen.

– I grund och botten är vi domare för storbildsskärmar. Det är bra för fotbollen och en viktig service för publiken. Ofta händer det att publiken också får se att domarna tar rätt beslut på planen, säger Jonas Eriksson.

Magnus Helander

ARTIKELN HANDLAR OM