”Fuska mer, svenska lag”

Ralf Edström och andra experter vill se mer filmningar: Vi måste det

FOTBOLL

Efter Djurgårdens match mot Partizan Belgrad är experterna överens: svenska fotbollsspelare är för ärliga.

- Tyvärr måste vi börja fuska mer, säger Ralf Edström.

Foto: THOMAS JOHANSSON
Ralf Edström, Radiosportens expert.

Djurgården spelade jämnt mot Partizan Belgrad men slogs ändå ut på grund av regeln om mål på bortaplan. En regel som inte går att tänja på.

Under matchen tänjde däremot Partizan Belgrad en hel del regler till sin fördel.

Filmningar: Milan Stojanoski föll långt innan Andreas Isaksson rör honom, det belönades med en straffspark och ett avgörande 2-1-mål.

Muren stod för nära. Vid Kim Källströms första frisparksläge ställde domaren upp muren på nio meter men när Kim sköt var avståndet inte mer än fem-sex meter.

Maskning: När Djurgården jagade 3-2 tog serberna varje möjlighet till att få tiden att gå: låg kvar på marken, tog lååång tid vid inkast.

Vårdslöst spel: Johan Arneng saxades brutalt bakifrån och tvingades linka av planen - men förövaren fick inte ens varning.

Djurgården spelade snällt, ärligt och efter regelboken. På presskonferensen tackade Partizans manager Lothar Matthäus för Djurgårdens "fair play".

"Det är så det fungerar"

Men rent spel ger inga Champions League-miljoner och dagen efter matchen är flera experter Sportbladet talat med överens om att svenska fotbollsspelare är för ärliga.

- Jag är egentligen emot det men tyvärr måste vi börja fuska mer. Det är ju så det fungerar söderöver, säger RalfEdström, Radiosportens expertkommentator.

Thomas Nordahl på TV3, vill inte använda ordet fusk, men menar att svenska spelare måste bli listigare för att kunna hävda sig internationellt.

- Vi ska inte filma, vi ska heller inte göra mirakel för att stå på benen. Får vi ett inkast ska vi inte krypa till bollen men behöver heller inte hålla 100-meterstempo.

Enligt Peter Antoine, expert på TV4, tränar många proffsklubbar på att falla snyggt.

- Absolut. Sånt förekommer.

Antoine menar att den svenska ärligheten straffar sig.

"För ärliga och snälla"

- Fotboll handlar om att vinna och i bland måste man filma sig till en straff.

När Sportbladet talar med Djurgårdens tränare Zoran Lukic visar det sig att han är inne på samma linje.

- Vi är för ärliga och snälla i Sverige. Det ska vi vara stolta över men på den här nivån måste man lära sig att uttnyttja alla tänkbara fördelar.

Är det något du kommer att prata med dina spelare om?

- Inte i termerna att vi ska fuska. Men lite smartare måste vi bli!

Experterna svarar: Ska svenska fotbollsspelare fuska mer

Robert Laul

ARTIKELN HANDLAR OM