Publiken kommer att älska de nya stjärnorna

FOTBOLL

Stjärnstatusen på Allsvenskan blir allt tydligare.

Först kom Jesper Blomqvist.

Sen kom Derek Boateng.

Och nu kommer superdivan Tobias Grahn - publiken kommer att älska alla nya stjärnor.

Derek Boateng är ju en spelare som inte ens skulle drömt om Sverige innan pengarna tog slut i Europa.

Det var en sak jag tänkte när jag såg den flashiga och välklädda före detta 70-miljonersmannen Boateng på Råsundas läktare när han presenterades och drog på sig AIK-tröjan:

Har någon berättat för honom om hur den normal försäsongsmatch på Skytteholm ser ut?

Snö, storm, inlandsis. Det blir en upplevelse för honom. Hoppas han är förvarnad.

Jag vet inte om nån hade berättat för honom om de sävliga mittfältsmördarna i Allsvenskan. Det finns ju 27 Torbjörn Arvidsson och Tomas Zvirgzdauskas eftersom det är den spelartypen som premierats i Sverige och Norge de senaste åren.

Lyror över mittfältet i anfallsspelet

Tunga, massiva spelförstörare som man helst inte ska passa utan bara slå lyror över när man anfaller men se upp för när man möter. Ibland har jag upplevt Allsvenskan som om någon klonat 154 Håkan Mild och släppt ut på gräsbete.

Jag vet inte om det är bra eller dåligt.

Jag vet inte om Boateng var beredd på det.

Men i så fall hade han nog varit lite snabbare ur en del situationer. I så fall hade han varit lite räddare om sina ben. Det blir i alla fall intressant att följa hans anpassning till svensk fotboll. Den kan bli smärtsam, den kan bli fantastisk.

Det har också varit intressant att höra Jonas Therns genomgång med vissa spelare inför matchen. Nog kunde man se att flera aktörer var väldigt intresserade av att Boateng skulle få ont och komma ur balans. Mer av det än av att spela fotboll, vad det verkade.

Taktiken lyckades.

Boateng mådde inte bra.

Det är facit.

Tobias Grahn blir en attraktion. Oavsett om han har rumpan bar eller påklädd.

Idé om hur Grahn ska tuktas

Jag vet ingenting om hans kvaliteter som fotbollsspelare, jag har i likhet med de flesta bedömare och analytiker inte sett honom. Jag vet bara att Djurgården tackade nej för att han ansågs ha fel personliga egenskaper. Malmö tackade ja och jag antar att Tom Prahl har en idé om hur Grahn ska tuktas. Prahl sägs ju vara bra på sånt, men listan är lång på duktiga spelare som inte fungerat ihop med honom - från Jeffrey Aubynn till Stefan Selakovic.

Den som lever få se facit.

Och blotta tanken med en Tobias Grahn på bänken eller felplacerad i laget eller söndertacklad av Halmstads mördarsniglar skulle få fler än Tom Prahl att bli en smula bekymrade. Då får vi se vem som står med bar rumpa.

Men publiken jublar. Det är länge sen vi hade divor av Grahns klass.

Det blir stor show - i alla fall i media.

Igor Sypniewski var pinsam mot AIK med alla löjliga filmningar. Såg nästan ut som om han trodde att han spelade i Partisan.

Är inte domarna ovanligt bra just nu.

AIK håller verkligen på att bli black army.

Fredrik Ljungberg och Johan Mjällby skadade lagom till en träningslandskamp. Så påpassligt.

En av de märkligare syner man sett: Tomas Antonelius - f.d. AIK - skötte apparaten för konfettitifo på Hammarbys västra läktaren i går.

Spelarna i HBK har förbud mot att sola före match. Kanske därför de inte var bländade av AIK:s stjärnor (s.k Göteborgsnotis).

Tre mål av Peter Ijeh - tänk att så många fotbollsspelare blir bra just när kontrakten håller på att gå ut.

Veckans 11

På bänken

ARTIKELN HANDLAR OM