Ett återtåg som har spårat ur

Från allsvensk klubb till mittenlag i superettan på 16 månader – här är historien om hur krisen tog fart i klassiska Norrköping

FOTBOLL

Medan Trelleborg och Västra Frölunda tuffar bort i tabelltoppen har IFK Norrköpings styrelse redan börjat planera för ett liv i utanför allsvenskan även 2004.

Sportbladets Martin Fransson har inför dagens derby mot Sylvia granskat den skakade klassikern och de sexton svarta månader som fört laget till den plats där det i dag befinner sig: Tia – i superettan.

Foto: Hanna Teleman
Det nya livet i superettan IFK Norrköping spelar inte längre i fotbollens finrum.

IFK Norrköping är en fotbollsklubb i fritt fall.

Fortsätter krisen på planen tvingas klubben sparka både spelare, ledare och kanslipersonal.

– Alla som är någorlunda hyfsade på matte inser att man inte kan ha 18 heltidsproffs med superettaintäkter, säger ordföranden Roger Ekström.

Sex segrar på 18 matcher, tia i superettan. 2003 har varit ett mardrömsår för IFK Norrköping. Inför kvällens derby mot Sylvia ligger en plats i kvalet till allsvenskan hela elva poäng bort.

Kampanjen ”Stå upp för Norrköping” skulle göra klassiska IFK till ett allsvenskt lag 2004. De ekonomiska målen är i stort sett uppfyllda. Men laget har svikit – premiärförlusten mot Gefle var inget tillfälligt olycksfall i arbetet. Norrköping är helt enkelt inte bättre än ett mittenlag i superettan just nu.

Fick hela staden emot sig

– Lite skojfriskt skulle man kunna säga. ”Stå upp för Norrköping” har utvecklats till ”Stå ut med Norrköping”, jag är förvånad att ingen kommit med den vinkeln än. Man måste kunna skämta mitt i alltihop, annars fungerar det inte, säger IFK Norrköpings marknadschef Thomas Walden.

Men skämten har inte direkt haglat i kanslihuset på Ektorpsgatan.

Särskilt inte efter det att sparkade tränaren Håkan Ericson för knappt två veckor sedan i en intervju på nätsidan fotbolldirekt talade ut om den press som återtågskampanjen satt på laget:

– Den här marknadsföringsbiten fick en väldigt dominerande roll. Jag förstår att det var viktigt att tala om att man hade alla dessa sponsorsmiljoner, men man målade staden vit och blå och blåser upp premiären som en riktig happening. Man räknade ner till premiären i dagar, till och med timmar. När det sedan inte gick så enkelt vände sig hela staden emot oss, sa Ericson.

– Skitsnack, säger Thomas Walden.

– Klarar man inte av att ha press på sig ska man inte spela för IFK Norrköping. Om vi inte varit tydliga med den omedelbara målbilden hade vi inte lyckats skapa de resurser som vi skapat för laget. Inte heller hade vi lyckats med de värvningar som vi lyckats med.

– Om vi inte går upp kan i alla fall ingen komma och anklaga oss för att vi inte försökte.

IFK:s ordförande Roger Ekström håller med:

– Det handlar om efterhandskonstruktioner för att det gått dåligt. Det är klart att det inte är kampanjens fel att laget inte har uppnått de resultat som vi hoppats på. Om vi tror att det här är att känna press, hur är det då för spelarna i stockholmslagen?

– Den som inte har rätt karaktär för det här kanske ska spela någon annan stans än i Norrköping.

Tränaren byttes ut

Håkan Ericson har haft semester sedan han den 2 juni fick lämna över tränarjobbet till Stefan Hellberg.

I dag träffar han IFK Norrköpings styrelse för att diskutera framtid. Ericson har två och ett halvt år kvar på sitt kontrakt och får fortfarande lön från klubben.

– Vi ska lyssna av med Håkan vad han har för tankar och idéer och försöka komma fram till en bra lösning, säger Ekström som var den som direkt efter den degraderingen från allsvenskan förra hösten skrev ett treårsavtal med Ericson.

På IFK:s lönelista finns förutom Håkan Ericson nuvarande tränarteamet Stefan Hellberg och Tony Martinsson. Dessutom finns tre deltidsanställda ledare, kanslipersonal och en spelartrupp som enbart består av heltidsproffs.

Nästa år kommer det att se helt annorlunda ut.

– Vi har redan börjat titta framåt. Om vi inte går upp måste vi anpassa kostymen efter det. Att vi släppte Jani Sarajärvi och Dawid Banaczek var ett led i det arbetet, säger Roger Ekström.

– Ett antal heltidsproffs kommer vi alltid att ha, men det kanske handlar om fem eller tio stycken. Rutinerade rävar, typ Andreas Alm, minst en i varje lagdel. Sedan ska vi komplettera med unga, duktiga killar med rätt egenskaper.

Överskott på 6 miljoner

Inför årets säsong hade IFK Norrköping ett positivt eget kapital på 2,5 miljoner kronor.

För att kunna storsatsa för en snabb allsvensk comeback budgeterade föreningen med ett driftsunderskott på 5,5 miljoner säsongen 2003. För att det inte skulle bli större krävdes ett publiksnitt på 6 000 åskådare per match.

Efter nio matcher ligger snittet på 5 517. Räknar man bort vårderbyt mot Sylvia är siffran lägre än 4 500.

Just nu pekar det på att publikbortfallet gör att driftsunderskottet hamnar på över sex miljoner.

Hade det inte varit för att storsponsorerna Holmen och Lundbergs under säsongen skjutit till ett par extramiljoner hade situationen redan nu varit krisartad.

– Det kommer inte att gå så långt som till att vi äventyrar vår elitlicens men vi befinner oss någonstans i närheten av de siffrorna, säger Roger Ekström.

Sparkad tränare, avstängda spelare, strejkande supportrar, skador, bråk i omklädningsrummet och ekonomiska svårigheter.

2003 är ett år som IFK-anhängarna helst vill glömma.

Problemet är att det inte går. 2003 var den stora chansen att till ett snabbt återtåg. Nu blir det svårare.

Det går inte att budgetera med driftsunderstott i mångmiljonklassen år efter år. Inte i superettan.

”Måste gasa & bromsa samtidigt”

– Djurgården och Malmö är de goda exemplen. Men det finns andra som rasat mer än en division när det börjat gå utför. Om vi inte går upp handlar det om att gasa och bromsa samtidigt, det är inte lätt, säger Roger Ekström.

I dag spelar IFK derby mot Sylvia på Idrottsparken.

Sylvia sladdar rejält i tabellen och kommedr att spela division 2-fotboll nästa säsong. Det blir inga Norrköpingsderbyn inför välfyllda läktare 2004.

Och det ska mycket till om det ska bli allsvensk fotboll på Idrottsparken.

– När man tittar tillbaka finns det givetvis massvis som man skulle vilja ändra på, säger Roger Ekström.

– Vi kanske inte skulle värvat fler spelare, men med facit i hand måste vi rannsaka oss själva. Valde vi rätt?

– Ett fel vi gjorde var att vi trodde att den här truppen hade sådan rutin att laget skulle klara av att ligga bland de tre bästa i superettan. Man kan skylla på tränarbyten, på att vi haft stolpe ut och så vidare, men nu har det gått så många omgångar att man inte kan blunda för sanningen: vi är inte bättre än så här.

Martin Fransson