”Hon var fantastisk”

Alla hyllade damdomaren efter AIK:s Uefa-match

FOTBOLL

Hon är en av världens bästa damdomare. I går bevisade hon att kvinnor dömer herrar lika bra som män.

- Självklart vill jag döma i Uefacupen igen, säger hyllade Nicole Petignat, 36.

Foto: ULF HÖJER
Schweiziska domaren Nicole Petignat imponerade på de flesta efter Uefa-mötet mellan AIK och Fylkir i går. "Hon gjorde det riktigt bra", sa AIK-tränaren Richard Money.

AIK och Fylkir blev en klassiker. Inte för spelet, utan för domarinsatsen. För första gången dömde en kvinna en Ueafcupmatch. Och Nicole Petignat från Schweiz fick superlativerna att hagla.

- Hon var fantastisk. Hon gjorde det riktigt bra, säger AIK:s tränare Richard Money. Fylkirs tränare Adalsteinn Viglundsson nickade instämmande.

Petignat bevakades hårt av granskande blickar under matchen. Varje domslut noterades. Eldprovet klarade hon galant.

- Jag var lite nervös. Men det gillar jag. Det håller reaktionssnabbheten och motivationen uppe, säger Nicole Petignat.

Dömde VM-finalen 1999

Hon dömde VM-finalen för damer mellan USA och Kina 1999. Nu har hon under fyra års tid dömt matcher i högsta schweiziska ligan för herrar. På Råsunda gav hon med pondus prov på sin rutin.

- Spelarna accepterade och respekterade mig. Jag tycker att det var en bra match, säger hon.

Den relativt snälla matchen var ingen särskilt svårdömd historia. Men Petignats bestämda och snabba beslut imponerade. Ett gult kort delade hon ut efter Arnar Ulfarsson tuffa tackling på Daniel Hoch före paus. Ett korrekt beslut. Sedan behövde hon inte använda sin kortlek mer.

- Kanske gjorde jag något misstag. Men så här direkt efter matchen är det svårt för mig att bedöma min egen insats. Det kommer jag säkert göra senare, säger hon.

Strömavbrott i Solna

Inför matchen trodde inte AIK:s spelare att det skulle märkas speciellt med en kvinnlig rättskipare.

- Det kan säkert vara okej att ha en damdomare. Jag tror inte att det är så jättestor skillnad, sa mittfältaren Stefan Ishizaki till Sportbladet tidigare i somras när Petignat officiellt utsågs till Uefacupdomare. Efter matchen var den allmänna åsikten densamma.

- Hon var bättre än många domare i allsvenskan. Det var inget man tänkte på att en kvinna dömde, sa AIK-mittfältaren Mats Rubarth.

Gårdagskvällens strömavbrott i Solna drabbade Råsunda i den första halvleken.

Matchuret dog, men nödbelysningen räckte för att lysa upp planen. Petignat var aldrig nära att bryta matchen.

- Självklart vill jag döma i Uefacupen igen. Men jag vet inte hur det blir. Jag hoppas att fler kvinnor får döma herrar i framtiden, säger Petignat.

Magnus Helander