Huliganer allt yngre

FOTBOLL

Polisen oroas av att fler yngre personer dras till våldsbenägna supportergrupper.

I onsdags omhändertogs 36 unga supportrar till IFK Göteborg, många så unga som 15 år, i Helsingborg - fyra kilometer från arenan.

- Det är oroväckande att det verkar finnas en nyrekrytering till de här våldsamma grupperingarna, säger Lennart Petersson, poliskommissarie vid rikspolisstyrelsen.

- De som utgör kärnan i de här gängen är ofta lite äldre och kända för brott i flera sammanhang. För att komma åt problemen försöker vi splittra kärnan, som kanske består av 25-30 personer i varje gäng, fortsätter han.

Enligt Östen Gustafsson, supporterpolis i Göteborg, tillhör de som omhändertogs i onsdags en grupp unga killar som polisen fått ögonen på under denna säsong.

Uppgörelser

De våldsamma supportergrupperna ringer eller skickar sms till varandra och bestämmer plats för att göra upp.

- Det är runt Stockholmslagen, IFK Göteborg och Helsingborgs IF som sådan här verksamhet finns. De går oftast inte på vanliga supportrar utan bestämmer träff långt från arenorna, bara för att slåss med varandra, säger Östen Gustafsson.

I samband matchen mellan Helsingborg och IFK Göteborg, omhändertogs 36 Göteborgsfans en timme före matchstart. Helsingborgsanhängarna delade upp sig i mindre grupper och försvann från platsen. Polisen hade hög beredskap efter förra årets match lagen emellan, då det utbröt slagsmål på Hamntorget i Helsingborg.

Man misshandlad

Ingen av de omhändertagna är misstänkta för något brott. En utomstående person misshandlades dock i samband med att grupperna möttes i ett grönområde. Han råkade hamna mitt emellan och fick ta emot slag och sparkar mot huvudet och kroppen. Mannen kunde själv ta sig ifrån platsen men hade kraftig huvudvärk, minnesluckor och smärtor i bröstet.

TT-Sportbladet