Ny förbundskapten - de här bestämmer

Madsen: Förra gången tog det en kväll och en halv natt...

FOTBOLL

NORRKÖPING

Hösten 1997 samlades tre män i en villa i Grönby i sydvästra Skåne för att diskutera fram en ny svensk förbundskapten. Sex år senare är det dags igen.

- Förra gången tog det oss en kväll och en halv natt, säger Bengt Madsen.

Timmarna före avspark mellan Sverige och Grekland samlades de åtta ledamöterna av det svenska förbollförbundets styrelse i landskampsstaden Norrköping. Ett möte som präglades av beskedet förbundskapten Tommy Söderberg gav till Sportbladet efter måndagens träningspass.

- Styrelsen tillsatte en beredningsgrupp i kaptensfrågan bestående av mig, vice ordföranden Bengt Madsen och generalsekreteraren Sune Hellströmer, säger förbundsordföranden Lars-Åke Lagrell.

Kan ta beslut i höst

Om Sverige inte lyckas ta sig till EM-slutspelet i Portugal gör paret Tommy Söderberg/Lars Lagerbäck sin sista landskamp på Råsunda den 11 oktober. Annars väntar en vinter av förberedelser, en vår av förväntningar och en EM-sommar fylld av förhoppningar och krav. Därefter är det slut.

En ny landslagsledning ska formas - oavsett om det sker i höst eller nästa sensommar.

"Fram med blocket"

- Vi får börja på samma sätt nu som när vi valde Tommy Söderberg och Tommy Svensson, säger Bengt Madsen.

- Det blir till att samlas hemma hos mig och ta fram blädderblocket igen.

1997 bestod beredningsgruppen av Lagrell, Madsen och Lars-Christer Olsson, då generalsekreterare för fotbollförbundet, nu vd för Uefa (europeiska fotbollförbundet). Den här gången tar Sune Hellströmer Olssons plats.

- Först listade vi de kriterier vi ansåg att en svensk förbundskapten skulle uppfylla. Därefter satte vi oss med ett blädderblock, listade alla tränarnamn som dök upp - totalt en 25-30 stycken - och ställde oss sedan frågan: vem uppfyller kraven? säger Madsen.

Sven-Göran Eriksson var ett av namnen som efter sållningen fanns kvar på listan för sex år sedan. Dåvarande u21-kaptenen Tommy Söderberg ett annat. Eriksson var inte tillgänglig - det var Söderberg.

- Vi har jobbat fram en kriterielista den här gången också, det blir till att plocka fram den ur sin låda på förbundet, säger Madsen.

"Listan innehåller allt"

Vilka krav finns med på listan?

- Den innehåller allt.

Kan du precisera något av kraven?

- Nej. Men jag kan säga att listan innehåller det mesta.

Måste den kommande förbundskaptenen ha genomgått alla steg inom fotbollförbundets tränarutbildning?

- Nja, Torbjörn Nilsson utsågs ju till u21-kapten och han har inte gått igenom hela utvecklingsstegen.

När beredningsgruppen enats om ett namn stämmer man av med de övriga ledamöterna i förbundsstyrelsen. Sedan fattas ett beslut.

- Vi diskuterar tills vi är eniga, det handlar om ett konsensusbeslut - ingen omröstning, säger Lars-Åke Lagrell.

Så utses den nye förbundskaptenen

Martin Fransson