Kim på rätt väg

”Det här var vändningen”

FOTBOLL

NORRKÖPING

Kim Källström har hittat formen igen.

- Jag vet att jag inte spelat på topp senaste månaderna. Det här kändes absolut som vändningen, säger Kim efter det lyckade inhoppet mot Grekland.

Foto: BILDBYRÅN
"JAG ÄR INGEN MASKIN" Kim Källström jobbade kopiöst mot Grekland. Efter en svag insats mot San Marino och efter att ha blivit bänkad mot Polen i EM-kvalet är han på rätt väg igen.

Svackan är över.

Under våren hade Kim Källström stor framgång i allsvenskan och var Djurgårdens klart bäste spelare i match efter match.

Det belönades med en plats i landslagets startelva i träningsmatchen mot Kroatien, och senare mot San Marino i EM-kvalet.

Sverige vann med 6-0 mot lilleputtlandet men Kim hade en ovanligt dålig dag. När Polen kom till Råsunda fyra dagar senare satt han på bänken i 90 minuter.

Ungefär där, i mitten av juni, började Kim Källströms formsvacka. En svacka som ingen som följt Djurgården kunnat undgå att notera.

- Det stämmer. Jag har inte spelat på topp senaste månaderna. Men man är ingen robot, ingen maskin. Man kan inte spela bra hela tiden, säger han.

Spekulationer

Vad har det berott på?

- Vet inte varför det gått så tungt. Det är väl många faktorer. Jag gjorde flera bra matcher på våren, sedan kom några sämre. Det är väl naturligt att det svänger.

Kims svacka sammanfaller med en period då spekulationer om diverse proffsklubbar duggat tätt i medierna.

Det sägs att alla spekulationer stört dig?

- Nja, jag vet inte, jag läser inte så mycket. Det är mer intressant att följa det.

Hur som helst, efter gårdagens inhopp i träningslandskampen mot Grekland råder ingen tvekan om att Källström är på rätt väg igen.

- Jag tycker det var ett bra inhopp. Jag är nöjd med det jag presterade. Det kändes absolut som vändningen. Jag har känt att den varit på gång ett tag. Skönt att den kom nu.

Kände du dig stressad, att du var tvungen att prestera något på 45 minuter?

- Man har alltid något att bevisa i ett landslag. Pressen finns där ständigt, den stör mig inte. I dag fick jag 45 minuter på mig att visa att jag vill vara med nästa gång.

Chans att kvittera

Kim ersatte Anders Svensson i ett förutbestämt byte och gjorde det mesta rätt. Sverige tappade visserligen 1-0-ledning till förlust 1-2 men det berodde mest på att Blågult trots utvisningen på Tobias Linderoth spelade vidare med en offensiv uppställning.

I slutet hade Kim flera bra chanser att kvittera.

78:e minuten: Skjuter med vänstern, en volley strax utanför, efter inlägg av Teddy Lucic.

85:e minuten: Kim får fritt skottfält - men med högern. Skottet är ändå nära att gå i mål.

- Jag eller någon annan borde väl gjort mål, framför allt jag. Anders (Andersson) hade också ett bra läge. Vi får sätta dem när det gäller något i stället.

Till sist Kim: transferfönstret stänger om knappt två veckor. Blir du kvar i allsvenskan säsongen ut?

- Som det ser ut nu blir jag det. Men ni hittar säkert något att skriva om till i morgon.

Källströms svåra sommar

Robert Laul