Prica & Skoog

- tur att det är 20 dagar kvar till ödesmatchen...

FOTBOLL

NORRKÖPING

Efter 22 minuter av landskampen mot Grekland, så bestod det svenska anfallet av Niklas Skoog och Rade Prica.

Två spelare som i söndags eftermiddag, ett dygn innan landslaget samlades, inte ens var påtänkta för truppen.

Tydligare än så kan man inte beskriva den svenska anfallskrisen.

I dag är det 20 dagar kvar till ödesmatchen mot Polen.

Tack och lov är 20 dagar ganska lång tid...

Foto: ANDERS CARLSSON <b>Svaren på Sandlins frågor:</b>
prisar inte prica Efter 22 minuter kom Rade Prica (vänster) in på planen och bildade anfallspar med Niklas Skoog - men deras sammarbete ledde ingen vart. Nu är det kris i svenska landslaget.

Henrik Larsson har tackat för sig, Zlatan Ibrahimovic dras sedan maj med en ömmande vänster ljumske, junilandslagets succéman Mattias Jonson drabbades förra veckan av ett antal lårkakor och denna sensommaronsdag i Norrköping får Marcus Allbäck för första gången i sin karriär en bristning i baksidan på höger lår.

- Jag har aldrig tidigare haft någon, så jag vet inte hur det ska kännas. Men det var nåt löst inne i låret, berättar "Mackan" efteråt.

Pigg på att stiga av planen var han ändå inte. Det var först, när Tommy Söderberg drog till med sin värsta busvissling, som han linkade av och landslagsläkaren Magnus Forssblad omedelbart kunde konstatera den lilla bristningen.

Synd var det på en match som annars kunde blivit så mycket mer intressant än den nu blev.

Två grandiosa klacksparkar hann Allbäck med - med två olika par skor.

Först klackade han vidare ett långpass från Michael Svensson till Anders Svensson, innan Andreas Johansson förstörde det anfallet.

Sen bytte han till skor med skruvdobb, och det var då han bäddade för det svenska målet, klassiskt i sin enkelhet: ett långt pass från Mikael Nilsson landar hos Allbäck som löper i sidled samtidigt som han väntar in den korslöpande Niklas Skoog, innan han klackar bollen till Anders som prickskjuter intill målvakten Antonios Nikopolidis ena stolpe.

Enda skottet i första halvlek...

Ett mycket vackert mål vilket dessvärre också var Sveriges enda skott i första halvlek.

Nu blev det mest rötmånadsfotboll i de många bytenas match som också förrycktes av Tobias Linderoths utvisning.

I andra halvlek hände absolut ingenting under första kvarten. Först sen Anders Andersson kommit in blev det lite rörelse.

Dessvärre rörde då också det svenska försvaret till det .

Under första 45 hade grekerna en enda farlighet: Angelos Charisteas (han som gjorde båda målen mot Nordirland och det enda mot Ukraina) sprang ifrån Olof Mellberg i vänsterinnerposition och tvingade Andreas Isaksson till en kvalificerad räddning.

Under en minut och 50 sekunder i mitten av andra halvlek hann grekerna däremot göra både 1-1 (Bolton-proffset Stylianos Giannakopoulos) och 2-1 (Pantelis Kafes).

Vid det första baklängesmålet gick det lite för fort för Michael Svensson, och vid det andra hängde inte Teddy Lucic med. Möjligen får också mål-Hedman ta på sig en del av det målet.

Det positiva: Mikael Dorsins respektlösa debut bland de stora pojkarna, Mikael Nilssons mogna spel (bäst av svenskar!), Anders Svenssons målskott och spelglädje plus den våldsamma svenska anstormningen i slutminuterna, anförd av Kim Källström och Anders Andersson.

Vad var bra med Prica?

Det negativa: att Tobias Linderoth kom till korta i närkampsspelet, att Andreas Johansson inte trivdes till vänster, den ointresserade Teddy Lucic - och sen kan man ju undra vad Rade Prica gjorde som fick förbundskapten Lagerbäck att nämna honom som en av de bästa.

Landslaget har inte lyckats vinna en vänskapslandskamp sedan 3-0 mot Sydafrika för mer än två år sedan, 15 augusti 2001. Detta var tolfte raka utan seger.

Fast å andra sidan är det snart sex år sedan en EM- eller VM-kvalmatch förlorades, 0-1 mot Österrike i Wien 6 september 1997.

Och håller bara den sviten i sig så väntar EM i Portugal nästa sommar.

Det kan varken en augustiförlust mot Grekland eller en aktuell anfallskris förhindra.

Svaren på Sandlins frågor:

Lasse Sandlin