England: Stanna till 2008, Svennis

Om landslaget går till EM vill förbundet skriva nytt kontrakt

FOTBOLL

LONDON

Det brittiska fotbollsförbundet, FA, vill behålla Svennis.

FA är berett att förlänga Svennis kontrakt till 2008.

Villkoret är att England kvalificerar sig till EM nästa år.

Det är tidningen Daily Telegraph som i dag avslöjar att det engelska förbundet har långsiktiga planer för svensken. Sven-Göran Eriksson är mycket respekterad av de ledande funktionärerna inom förbundet, berättar tidningen. Förbundet påtalar också för svensken att han inte skulle få samma respekt om han jobbade för en klubb.

FA vill också, genom att förlänga Svennis kontrakt fram till 2008, stärka moralen i det engelska landslaget och genom det visa att man satsar mycket långsiktigt.

Omtyckt av allmänheten

Svennis är mycket respekterad av den engelska allmänheten som är nöjd med de resultat han åstadkommit, den brittiska pressen är mer hårdhänt i omdömena.

Förbundet har redan presenterat idén om en förlängning för Svennis och man är överens om att ta upp diskussioner i höst.

Parterna är överens om att "först ska vi kvalificera oss, sedan kan vi prata".

Svennis har själv, senast i samband med Kroatienmatchen, sagt att om England inte går till EM kommer han sannolikt att få gå.

Enligt Daily Telegraph är förbundet så nöjt med Erikssons insatser att han inte skulle få sparken trots ett missat EM - om han slutar är det på egen begäran.

Svennis har i dag lön och ersättningar på 3,5 miljoner pund, 45 miljoner svenska kronor, om året.

Det sägs dock inget om att det ekonomiskt hårt drabbade förbundet är berett att höja lönen för att behålla svensken.

McLaren tar över?

Hur det än går när det gäller EM kan Svennis ändå bestämma sig för att sluta och även då uppges det engelska förbundet ha en idé om hur framtiden skulle se ut.

Middlesboroughs Steve McClaren, som arbetat som assisterande tränare under Svennis, skulle då kallas in för att arbeta sida vid sida med Svennis, kanske redan under EM i Portugal, för att sedan ta över lanslaget själv.

England ska möta både Makedonien och Slovakien men den avgörande matchen om kvalifikation till EM sker i Turkiet i oktober.

Leif Kasvi