Henke - alla tiders bäste

Vald till Sveriges ”Golden Player”: Jag är nöjd med vad jag presterat

FOTBOLL

Svensk fotbolls bäste spelare de senaste 50 åren?

Henrik "Henke" Larsson.

I går utsågs han av till Sveriges "Golden Player" i hård konkurrens med stjärnor som Kurt Hamrin, Tomas Brolin och Ralf Edström.

- Jag har svårt att se mig själv som en storspelare så det var en total överraskning, säger Henrik Larsson.

Foto: AP
Henke Larsson har blivit utsedd till den bäste svenske fotbollsspelaren under den tid Uefa har existerat - alltså 50 år.

Uefa (Europeiska fotbollunionen) fyller 50 nästa år.

Det ska firas med en "Hall of Fame" i Uefas House of Football i Nyon i Schweiz. En stjärna från varje medlemsnation, totalt 52, ska sprida sin glans vid Genevesjön.

Svenska Fotbollförbundets styrelse har med hjälp av nuvarande (Lasse Lagerbäck och Tommy Söderberg) och tidigare förbundskaptener gjort sitt val.

Henrik Larsson satt hemma i huset i Bothwell utanför Glasgow i går och var både smickrad och överraskad över beslutet.

- Jag hade inte hört talas om att Uefa skulle göra det här. Men det är ju väldigt, väldigt skoj, säger han till Sportbladet.

Flera alternativ

Inför det avgörande styrelsemötet hade Henrik Larsson lika många röster som Kurt Hamrin, Tomas Brolin, Ove Kindvall, Ralf Edström, Bo Larsson, Patrik Andersson, Jonas Thern och Thomas Ravelli.

Men valet för till slut på Henrik från skånska Högaborg.

Ett fint sällskap som du besegrade?

- Det är omöjligt att jämföra sig med någon annan. Det är också omöjligt att jämföra en spelare som spelade på 60-70-talen med 90-talet och nu och det är spelare som haft många olika positioner. Men det är trevliga namn, men det är spelare på många olika positioner.

Men om jag hade ringt för en vecka sedan och sagt du varit bättre än Kurt Hamrin och Tomas Brolin - hade du trott på det då?

- Trott och trott. Jag tänker inte be om ursäkt för att jag fått den här utmärkelsen. Men jag har själv svårt att se mig själv som någon storspelare, jag överlåter det till andra att tycka.

- Jag tror att det är lättare att se sig själv ur det perspektivet när man väl har slutat, när man har lite distans till det hela att titta på vad man har gjort. När jag väl slutar tror jag att jag kommer att uppskatta det på ett helt annat sätt och se det med ett annat ljus.

"Landslaget? Nej."

Henrik Larsson vill inte summera sin karriär ännu "det gäller att inte tappa fokus framåt", men visst finns det meriter som värmer hans hjärta lite extra.

Bland meriterna VM 1994 förstås.

- Jag är nöjd med det jag har presterat i svenska landslaget. Jag tror inte att jag skulle kunna göra något mer än det jag har gjort.

Tommy eller Lasse har inte ringt och frågat dig om en ny comeback nu när det varit lite anfallskris igen?

- Vi snackar med varandra, men frågan har jag inte fått. Och även om jag skulle ha fått skulle jag aldrig berätta det i tidningarna ändå.

Skulle du kunna tänka dig att tänka om igen?

- Nej.

Henke om de tre största fotbollsframgångar han varit med om

Petra Thorén