Johansson avgår som ordförande i AIK Fotboll

Uefapresidenten: Dags att släppa fram andra

1 av 2 | Foto: BJÖRN ELGSTRAND
Lennart Johansson lämnar ordförandeposten i AIK" Namn: Lennart Johansson. Ålder: 73. Familj: Hustrun Lola, fem barn, elva barnbarn. Bor: Kungsholmen, Stockholm. Uppdrag: Sedan 1990 president i Uefa (Europeiska fotbollförbundet). Sedan 1990 vice president i Fifa (Internationella fotbollförbundet). Sedan 2000 ordförande i AIK Fotboll och ordförande i AIK:s förtroenderåd. Aktuell: Avgår som ordförande i AIK Fotboll våren 2004.
FOTBOLL

Efter 1-5 mot Helsingborg - här kommer nästa bakslag:

Lennart Johansson avgår som ordförande i AIK Fotboll.

- Vi har kommit till ett läge då det är dags att släppa fram andra, säger han.

Som efterträdare nämns bland annat Alessandro Catenacci, i dag ordförande för FC Café Opera.

Som president i Uefa och vice president i Fifa är Lennart Johansson en av fotbollsvärldens mäktigaste män.

Parallellt med alla tunga uppdrag är Lennart Johansson sedan 2000 även ordförande i AIK Fotboll.

Nu kan Sportbladet avslöja att Johansson, 73, avgår i samband med bolagsstämman till våren.

- Jag klev in i ett läge då det gällde att hjälpa Sanny (Åslund) att sanera ekonomin och rädda licensen. Det har vi lyckats med. Nu har vi kommit till ett läge då det är dags att släppa fram andra. Jag tycker själv att jag har suttit alldeles för länge, säger Lennart Johansson till Sportbladet.

"Bäst publiksnitt"

Han aviserar sin avgång samtidigt som AIK är inne i en sportsligt tung period. Efter 1-5 mot Helsingborg ligger laget på en sjundeplats i allsvenskan.

Men enligt Johansson har årets magra resultat inget med saken att göra.

- Att lägga ner vapnen bara för att det blåser lite motvind vore ju dåligt. Vår nuvarande situation har inget med mitt beslut att göra. Dessutom; ur mitt 40-åriga perspektiv är vår sportsliga prestation inte alls dålig. Vi är kvar i Svenska Cupen, vi är kvar i Uefacupen och vi har allsvenskans bästa publiksnitt.

För AIK blir det nu till att enas om en ny ordförande. Ett av namnen som nämns är affärsmannen Alessandro Catenacci, 45. Catenacci är grundare av och ordförande i superettanlaget FC Café Opera som AIK har ett nära samarbete med.

Bland annat hämtades sportchefen Peter Kisfaludy från "Cafét".

Vän till Johansson

Catenacci sitter sedan tidigare i AIK:s styrelse och är nära vän till Lennart Johansson.

- Vi har känt varandra i många år. En av de skickligaste restaurangägare jag träffat, dessutom är han en passionerad fotbollsälskare. Han skulle bli en väldigt bra ordförande för AIK. Jag har enorma sympatier för Alessandro och vi har en stark vänskap.

Sportbladet talade sent i går kväll med Alessandro Catenacci. Han ville inte kommentera sin framtid.

- Ännu så länge är jag ordförande i Café Opera och har fullt upp med mitt arbete. Jag hoppas och tror att Lennart sitter kvar. Det finns ingen bättre. Mer vill jag inte säga om det här.

Lennart Johansson har fortfarande tre år kvar som ordförande i Uefa. Sedan drar han sig tillbaka från fotbollens finrum.

Men han hoppas kunna fortsätta hjälpa AIK.

- Jag har mitt hjärta i klubben. Jag kanske kan tjänstgöra som ekonomisk rådgivare av något slag, säger Lennart Johansson.

Robert Laul