Arneng trivs i tystnaden

FOTBOLL

Det mest intressanta är att han kunnat smyga fram.

Debuten var ju inte direkt diskret.

Johan Arneng är kanske Allsvenskans viktigaste spelare i år.

Jag var på första hemmamatchen mot Halmstad. Pressen på honom var enorm. Han skulle ersätta Stefan Rehn. Ni minns kanske alla hundratals artiklar och tv-reportage. Inget handlade om nåt annat än att den fjunige blondinen från Uddevalla skulle bli en ny Rehn. Inte ett ord om hans spel och karaktär.

Själv sa han inte mycket.

Han höll masken och jag minns att Zoran Lukic sa nåt uppskattande till honom efter matchen i en korridor - trots att Arneng inte var särskilt lyckad.

Sen har det varit tyst.

Helt tyst.

Arneng har jobbat på. Kim Källström har likt en medial balansspelare dragit på sig all pressbevakning. Andreas Johansson har genom sitt ständiga löpande skapat utrymme.

Kvar har Johan Arneng stått och hans defensiva spel har sakta fått möjlighet att blomma ut. Under största möjliga tystnad.

Jag föreställer mig att det har varit skönt. Det måste varit en omänsklig press på honom att ses som frälsare. När tystnaden la sig hittade han sitt spel.

I går slog han flera geniala men diskreta passningar. Hittade ytor ut på kanterna. När Kim Källström larvade sig och agerade diva och Andreas Johansson kom felvänd var det Arneng som höll ihop Djurgårdens mittfält.

Så har det alltmer blivit under året. Arneng har i tysthet blivit viktigare. Aldrig briljant, aldrig strålande, aldrig kaxig. Men han har alltid varit maximalt destruktiv, maximalt jobbig att möta.

De enda gångerna han avbrutit sin diskreta framtoning är när det vankats frispark. Då har han vågat diskutera med Källström.

Djurgården har vunnit allsvenskan.

Betygen på mittfältet så här långt:

Kim Källström har varit överskattad.

Andreas Johansson har varit bäst.

Johan Arneng har varit konstant underskattad. Och viktigast.

Han är Djurgårdens guldmakare numero uno.

Malmö fansgästbok beskrev saken bäst i går:

Jag stod i klacken igår. Det var hemskt med all röken och paniken som var på gång. Det kunde slutat jävligt, jävligt illa. Det räcker nu. Lås in bengaldårarna på Råby eller på kåken innan människor blir allvarligt skadade eller dör.

Gabriel Ucars dementi till att han vägrade bli inbytt med några minuter kvar av Elfsborg-Landskrona blir en klassiker:

Det stämmer inte. Janne sade till mig i minut 85 att: "du kan hoppa in". Jag började förbereda mig med tejp och sådant. Sedan kom han till mig och sade: "om du inte vill hoppa in så behöver du inte". Då svarade jag att det inte kändes som om det var någon idé.

Kan nån tolka den unge divan åt mig?

Det tog oss 50 minuter att få hål på Enköping men det tog 33 minuter för landslaget att få hål På San Marino, sa Bosse Johansson. Vilken brutal sågning av Enköping.

Så länge Kim Källström är kvar i Sverige så kommer jag ju att vara kvar i Allsvenskan, sa Mikael Nilsson. Det skeva leendet antyder att han inser att det kanske inte är helt självklart.

Veckans 11

På bänken

Lasse Anrell