Vilka mål det har gjorts i år

FOTBOLL

Det var när jag såg Paulinhos uppvisning mot Öster som jag insåg att det börjar bli dags att utse årets mål i allsvenskan.

Konkurrensen är stenhård i år.

Jag skulle vilja påstå att det gjorts snyggare mål än nånsin.

Paulinho var kung i måndags i Göteborg. Självklart.

Fyra mål är enastående bara det. Två gjorde han dessutom genom tunnel på målvakten. Små marginaler, visserligen, men det är när det är små marginaler som det är som vackrast.

2–0: Paulinho tog emot bollen och lyfte den framåt i samma rörelse för att sedan vända ut och in på Fredrik Bild två gånger innan han avslutade med ett skott vid stolpen.

3–1: Paulinho lyfte bollen över Daniel Pettersson och petade på uppstuds bollen förbi Markus Jonsson och sen slog brassen en tunnel på målvakten.

De kan båda bli årets mål.

Men det kan också Hasse Berggrens båda mål mot AIK bli.

Dels volleyskottet från strax utanför straff-området.  

Dels – och framförallt det – skottet från mittcirkeln som den felplacerade målvakten Håkan Svensson bara kunde se fladdra in i mål bakom honom. Det målet är en av huvudkandidaterna.

Det är också Pablo Pinones-Arces dubbeldribbling mot Djurgården och skottet runt målvakten Andreas Isaksson.

Sen har ju naturligtvis Peter Ijeh och Niklas Skoog gjort ett antal minnesvärda mål. Bäst minns jag ett flippermål mot Djurgården.

Och på tal om Djurgården så gjorde Johan Elmander ett makalöst vackert mål mot IFK Göteborg vill jag minnas.

Många vackra mål, alltså. Har jag glömt nåt? Förmodligen. Det har varit många potenta frisparkar och Kennedys mot Örgryte var ju en sån. Ett maffigt skott från 30 meter. Det finns fler att plocka fram lagom till Fotbollsgalan framme i november.

Mitt tips så här långt är ändå Hasse Berggrens skott från halva plan.

Hur mår egentligen Jesper Blomqvist?

Det är en bra fråga. Det finns så många rykten kring hans resa till Kroatien. Men det finns också många rykten kring hans framtid. Ett är att han inte spelar i Sverige nästa år.

Själv vägrar Jesper kommentera ryktena.

Jag förstår varför. Så som han spelar när han mår bra är han överkvalificerad för allsvenskan. Så länge han var med mot Hammarby var han planens gigant. På en helt annan nivå än de övriga, som Richard Money skulle sagt.

Så vitt jag kan bedöma är han den ende spelaren i allsvenskan som är ”på en helt annan nivå”.

Kyrkans Tidning anser att Peter Jihde ska ha Stora Journalistpriset. Jag är, en smula ovilligt, helt överens med Guds representanter.

Att AIK drar 13 000 mot Elfsborg efter den här mediokra säsongen visar att deras publik är Sveriges mest trogna. Guldbollen till dem.

Sundsvalls tränare jämförde sina spelare med dieseltraktorer. Men så är han också en snäll tränare.

Veckans 11:a

På bänken

Veckans 11:a och på bänken – längre ned på sidan.

Lasse Anrell