Grahn går sin egen väg – även i Portugal

”För mig spelar det ingen roll vilket lag vi möter”

FOTBOLL

Tobias Grahn går sin egen väg. När de andra flanerade i vimlet på propra huvudstråket Rua Augusta, tog han sidogatorna som man kan kalla pittoreska.

Spelarna i Malmö FF hade alltså en ledig tisdagsförmiddag i Lissabon, dan före dan mot Sporting.

De fria aktiviteterna tog slut vid lunchtid. Då väntade maten på hotell Quinta da Marinha ute vid Cascais. Sent på kvällen träning.

Efter energiintaget sträckte de flesta ut sig i sängen eller på solstolarna på terrassen.

Men i poolens blåglittrande vatten simmade en enda spelare.

Gissa vem?

- Skönt, sade Tobias Grahn efter det korta doppet.

Debut i Uefacupen

Han tar sina egna vägar också på fotbollsplanen. Lämnar mittfältets vänstra kant för den högra. Eller bryter in i mitten. Mot givna Prahl-direktiv, tränarens positionsangivelser.

- Så spelar Beckham och Zidane, de varierar och är lika ofta till höger som till vänster. Jag vill ha bollen mycket, överrask a. Givetvis har man ett ansvar för laget, men man kan lösa alla situationer om man har bra kommunikation på planen.

- Att spela disciplinerat är viktigt. Det gör alla lag på den här nivån. Men ute i Europa överraskar de också, hemma är vi mer systembundna.

Sent på onsdagskvällen spelar 22-årige Tobias Grahn sin första match i Uefacupen. Det måste man anta. Om han finns i startelvan visste han inte själv dagen före. Men efter dribblingarna, rycken, rusherna, stolpskottet mot Djurgården i söndags så känns det som han står på planen på José Alvalade klockan 22 på onsdagskvällen.

Om nu inte Tom Prahl har andra taktiska varianter i tankarna.

Proffs i Portugal

Blekinges bidrag till den större fotbollsvärlden är inte obekant med portugisiska förhållanden. Som 18-åring var Grahn ett halvår hos klubben Beira-Mar. Ingen framgångsrik tid, men lärorik.

- Portugisiska ligan har många tekniska spelare, flera bra lag, Sporting Lissabon är ett.

Det är dem Malmö FF ska möta, Sporting med landslagsidolen Joao Pinto och i övrigt ett lag med en mix av tre brasilianare, en spanjor, en argentinare och så portugiserna.

Då blir det full fart.

- Ja. Det gäller att vi vågar hålla i bollen så att vi kan hämta andan, och inte bara slå undan. Vi fick lite försmak när vi träningsmötte Real Sociedad, de är ju ett topplag i Spanien och hade bollen den mesta tiden. Men vi kontrade in 1-2 och kunde mycket väl klarat oavgjort.

- För mig spelar det ingen roll vilket lag vi möter. Jag vet att jag kan göra bort en gubbe på egen hand. Det är bara inspirerande att möta ett storlag.

Köer för biljetter

Köerna vid biljettkassorna på den nya arenan José Alvalade rapporterades vara långa under tisdagen. Stadion, en av tio EM-arenor nästa sommar, tar 52 000 åskådare. Så många blir det nog inte. Men Uefacupmatchen sker ändå inte i det anonyma.

På det ståtliga torget Terreiro Do Paco surnade de påträngande glasögonförsäljarna (''äkta Ray-Ban för 30 euro'') till när man kraftfullt avböjde den offerten och deras andra mer viskande utbud av ''chokolat'', haschkakor.

''Sporting five, Malmo zero'', sade en av dem surt och stack fingret i luften.

Så hoppas Sportingfansen. MFF-supportrarna vill förstås ha tvärtom.

I varje fall något mål med hem, och inget eller bara något insläppt med till returen i Malmö den 15 oktober.

Bo Harmby/TT